Korszerű méhnyakszűrés

Korszerű méhnyakszűrés


A méhnyakrákról

A méhnyakrák világviszonylatban és Magyarországon is a mellrák után a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében. Évente több mint 1000 új esetet fedeznek fel. Közel 500 nő hal meg évente hazánkban méhnyakrák miatt, mely esetek mind elkerülhetőek lennének rendszeres szűréssel.
Sokan nem tudják, hogy a méhnyakrák kialakulásáért egyértelműen a Humán papillóma vírust (HPV) lehet felelőssé tenni. A vírus a sejtekben olyan elváltozásokat indíthat el, melyek rákos burjánzáshoz vezetnek. A HPV vírus gyakori, szexuális úton terjedő betegség, mellyel a nők legnagyobb hányada találkozik élete során. A vírusfertőzést az esetek nagy százalékában a szervezet legyőzi, de néhány esetben tartósan megmarad a vírus.

A HPV fertőzés és a méhnyakrák legtöbbször tünetmentes. Panaszokat legtöbb esetben csak akkor okoz, amikor már előrehaladott állapotban van. A gyakori szűrésnek éppen ezért van kiemelkedő jelentősége, hogy időben észrevegyék a kezdődő daganatot. A nők számára az állam ingyenes citológiai szűréslehetőséget biztosít, HPV vizsgálatot azonban csak bizonyos feltételek fennállása esetén.


Méhnyakrák kialakulása


Magyarországon évente 1000-1100 új méhnyakrákos beteget diagnosztizálnak, akiknek többsége korábban soha nem vett részt szűrésen. A felfedezett betegek egy része már alig, vagy egyáltalán nem gyógyítható, mivel a rákos megbetegedés előrehaladott állapotában van.

A méhnyakrák kialakulása egyértelmű összefüggésbe hozható a méhnyak környékén kialakuló HPV vírusfertőzéssel. A rákos megbetegedések esetén szinte minden esetben kimutathatóak a sejtekben a HPV fertőzés jelei.

Rendkívül fontos megjegyezni, hogy a HPV fertőzés nem egyenlő a méhnyakrák kialakulásával! A HPV fertőzés csak abban az esetben okozhat elváltozásokat, ha hosszú ideig fennáll. Az esetek több mint 95%-ában a szervezet 12-15 hónap alatt legyőzi a fertőzést, de ha a fertőzés fennmarad, még akkor sem feltétlenül alakul ki a rák.

A legveszélyeztetettebbek azok a nők, akik már fiatal korban elkezdték a nemi életet, gyakran váltogatják szexuális partnereiket, illetve a többször szültek (méhszáj szülési sérülése okán). Fontos szerepet játszik a dohányzás, mely során a lokális keringéselégtelenség gyengíti a HPV fertőzésre adott immunválaszt. További tényező lehet a hormon tabletták szedése, HIV fertőzése, a szexuális higiéné hiánya és a vesetranszplantációs állapotok.
Bemutatjuk a SYNLAB újdonságait, a CONFIDENCE HPV-X™ és CONFIDENCE Marker™ teszteket!

 

A tesztek célja: A CONFIDENCE HPV-X ™ teszt hatékonyan azonosítja a 30 év feletti nők cervix mintáiból a méhnyakrák kialakulása szempontjából magas kockázatú human papillomavírus (hrHPV) fertőzéseket egyidejű genotipizálással, míg a CONFIDENCE Marker™ (Neumann Diagnostics) teszt azonosítja a hrHPV fertőzések közül azokat az eseteket, amelyek további vizsgálatra, végül kolposzkópiára és szükség esetén beavatkozásra szorulnak.

Első lépés a szűrésben – Miért a HPV-teszt?

 

sejtkenetvételen alapuló méhnyakszűrés több évtizedes gyakorlata után kiderült, hogy bár 50-70%-át kiszűri a rákmegelőző állapotoknak, és így számos életet mentett meg, ma már nem számít elég érzékeny és objektív, reprodukálható módszernek a további esetek megelőzésére, mivel emberi szem értékeli mikroszkóp előtt, és a mintavétel technikája is jelentősen befolyásolja a teszt eredményét.

 

A modern, DNS-alapú HPV-kimutatás ebben sokkal jobban teljesít: 60-70%-kal nagyobb, 90%-ot meghaladó biztonságot nyújt1-2. A később rákmegelőző állapottá fajuló elváltozások közül lényegesen kevesebb csúszik át a HPV-teszt szűrőjén, mint a kenetcitológia szűrőjén2-4. A kialakuló méhnyakrákos esetek nem elhanyagolható része a rendszeres kenetszűrés ellenére fordult elő, míg a HPV-kimutatás segítségével ez nagyobb biztonsággal előzhető meg1.

Ezért a világ egyre több országában vezetik be a szűrés első lépéseként a HPV-tesztet5-6 (Svédország, Nagy-Britannia, Hollandia, Olaszország, Franciaország, Finnország, Norvégia stb.). Mára (30 éves kortól) a méhnyakrákszűrés első, legalkalmasabb és egyben legérzékenyebb módszere egyértelműen a magas kockázatú (high risk, „hr”) HPV-típusok szűrése. Ha nagyobb biztonságban akarja tudni pácienseit ettől a betegségtől, első lépésben végezzen HPV-tesztet!

 

CONFIDENCE HPV-X™ teszt egy komplex, nukleinsav amplifikációs technológián alapuló magas kockázatú Human papillomavírus (high-risk HPV, hrHPV) fertőzés kimutatására alkalmas HPV DNS-teszt, mely a HPV16, HPV18, HPV31, HPV33, HPV45, HPV52, HPV58 („oltási” high risk) típusokat egyedileg is genotipizálja, illetve mellettük a 7 egyéb high risk HPV-típus jelenlétét csoportban detektálja (HPV35, HPV39, HPV51, HPV56, HPV59, HPV66, HPV68).

Második lépés a szűrésben – Miért a Metilációs Marker?

 

Tudjuk, hogy a HPV-fertőzés igen gyakori (életük során a nők mintegy 80%-a átesik rajta), és 1-2 év alatt magától is elmúlhat az esetek nagy részében. A feladat azok megtalálása, akiknél az immunrendszer valamilyen oknál fogva nem tudja eliminálni a vírust (a fertőzöttek mintegy 10%-a) és a sejtek transzformációja következtében rákmegelőző állapot irányába indul el a folyamat.

 

Ebben segít új metilációs markerünk, a CONFIDENCE™ MARKER, mely egy későbbi ismétlés helyett már a jelenben választ ad a transzformációról, nagymértékben növelve az orvosi döntés biztonságát!

 

Pozitív (hr)HPV eredménynél a további diagnosztikai vagy terápiás teendők eldöntésében olyan biomarker tud hathatós segítséget nyújtani, mely az eddigiektől (pl. a citológián alapuló módszerektől) független és hatékonyabb módon képes jelezni, hogy a vírus passzívan van-e jelen a fertőzött területen, vagy már elindította a sejtek transzformációját. Nem mindegy, hogy további hónapok vagy évek múlva kerül-e csak ellátásra egy molekuláris szinten már aktív elfajulásnak indult, rövidebb távon is kockázatot jelentő, bár a kenetben még nem azonosítható elváltozás.

 

A magas kockázatú (hr)HPV eredményt követő teendők – elegendő-e az évenkénti vagy a gyakoribb megfigyelés, vagy mielőbbi szövettani mintavétel indokolt – egyértelműbb meghatározására irányuló számos fejlesztés közül a legígéretesebb, legjobb differenciálási teljesítményt az epigenetikai metiláció elvén alapuló, kifinomult biostatisztikai módszerekkel beállított és nagyszámú klinikai mintán bizonyított ún. CONFIDENCE™ Marker mutatta7. Ez az egyetlen marker, amelyet több ezer hazai mintán is kipróbáltak!

 

A metilációs biomarker előnyei1:
 • a HPV és citológia mellett a biztonság 3. lába: független marker a molekuláris szintű változások vizsgálatára
 • (hr)HPV pozitív minták további differenciálására alkalmas, segít annak felismerésében, hogy a transzformáció a fertőzött sejtekben elindult-e vagy sem: egy későbbi ismétlés helyett már a jelenben választ ad erre
 • érzékenyebb: 64%-kal több kezdődő betegséget megtalál, mint a legjobb citológiai eljárások
 • specifikusabb: kevesebbeket, célzottabban sorol a valóban emelkedett kockázatú csoportba más eljárásoknál
 • klinikailag nagyszámú mintán validált
 • nem emberi szem alapú a kockázatbecslés
Hogyan igényelhető a metilációs marker a SYNLAB-nál?
Metilációs marker önmagában:megelőző HPV-szűrés és pozitív (hr)HPV eredmény esetén a marker önállóan is vizsgálható*
Metilációs marker 2 az 1-ben:kombinálva HPV-szűréssel, (hr)HPV pozitivitás esetén ugyanabból a mintából elvégeztethető. A vizsgálatot függetlenül a citológiától (előtte, utána*, mellette, vagy helyette) célszerű elvégeztetni, ha a citológiánál nagyobb biztonságra törekszünk3
Metilációs marker 3 az 1-ben:HPV-szűrés + metilációs marker + LB citológia: az elérhető legnagyobb biztonság. A HPV-szűrés és metilációs teszt kiegészíthető, igény esetén a 3 az 1-ben szolgáltatásunk keretében pozitív (hr)HPV eredmény esetén ugyanabból a HPV + metilációs teszt mintából folyadék alapú (LB) citológiai vizsgálattal

* A metilációs marker olyan cervixmintából a leghatékonyabb, amelyet megelőzően legalább 3 hónapig nem vettek le cervix mintát, a teljes minta az erre validált mintavételi eszköz fejével együtt a mintatároló csőbe kerül, és a levétele időben minél közelebb áll egy klinikailag validált módszerrel igazolt (hr)HPV pozitivitáshoz: optimálisan ugyanazon mintából történik.


A SYNLAB javaslata a hatékonyabb méhnyakrákszűrési eljárásra, teljesen automatizált értékeléssel hrHPV és Metilációs Marker tesztek alkalmazásával:


Elfogadott mintatípusok, mintavételi eszközök

CONFIDENCE HPV-X™ teszt egészségügyi szakember által a Cervex-brush® Combi RT-vel (Rovers Medical Devices) a ThinPrep® (Hologic) mintatároló tégelybe levett cervikális mintából, illetve az önmintavételi eszközök egyikének alkalmazásával (Qvintip® (Aprovix AB) vagy az Evalyn® kefe (Rovers Medical Devices)) történő hüvelyi mintavételezéssel validált.

CONFIDENCE Marker™ teszt egészségügyi szakember által a Cervex-brush® Combi RT-vel (Rovers Medical Devices) a ThinPrep® (Hologic) mintatároló tégelybe levett cervikális mintából validált. A CONFIDENCE Marker™ teszt nem validált önmintavételes mintára.

 

Mintavételi eszközök ellátási rendje

A mintavételi eszközöket a laboratórium biztosítja a vizsgálatkérés árába integráltan, ezek a vizsgálatkérő lapon feltüntetett elérhetőségeken rendelhetők meg. Az önmintavételi eszközöket a webshop oldalunkon történő megrendelést követően a megrendelő címére postázzuk, illetve a magánvérvételi helyeinken biztosítjuk a CONFIDENCE HPV-X™ önmintavételes vizsgálatot megrendelő ügyfeleink számára.

 

Mintavétel, minták tárolása, szállítása

A Genoid Laboratórium mintavételi útmutatójában meghatározott módon gyűjtött mintákat az alábbiak szerint kell tárolni és szállítani. Az önmintavételes Qvintip® (Aprovix) hüvelyváladék mintáknak a mintagyűjtés után 1 héten belül illetve az Evalyn® kefe (Rovers) esetében 4 héten belül kell a laborba érkeznie. Szobahőmérsékleten (15-30°C) kell tárolni és szállítani a mintákat a mintavételi csomagban biztosított csomagolásban. Fagyasztani tilos! A ThinPrep®-ben (Hologic) összegyűjtött cervix mintának a mintagyűjtést követő 2 héten belül kell a laborba érkeznie, a mintaszállító futárszolgálatunk segítségével. Szobahőmérsékleten (15-30°C) kell tárolni és szállítani a mintákat. Fagyasztani tilos!

 

Eredményközlés várható ideje

Az eredményeket a minta laboratóriumba érkezését követően az alábbi leletátfordulási idő vállalással szolgáltatjuk:

CONFIDENCE HPV-X™: 3 munkanap
CONFIDENCE Marker™: 10 munkanap

HPV-X + Marker: HPV-X – 3 munkanap, Marker – 10 munkanap
HPV-X + Marker + LBC citológia: HPV-X – 3 munkanap, Marker és LBC citológia – 10 munkanap

 

Eredmények értelmezése

 

A CONFIDENCE HPV-X™ teszt

 1. példa
  A minta hrHPV-DNS pozitív (+), a méhnyakrák szempontjából magas kockázatú human papillomavírus (hrHPV) jelenléte kimutatható a CONFIDENCE HPV-X kvalitatív real-time PCR módszerrel. A kimutatott hrHPV genotípusok: 16, 18
  Ez azt jelenti, hogy a minta HPV16 és HPV18 pozitív, negatív a 31, 33, 45, 52, 58 genotípusokra, és negatív a többi hrHPV-típusokra is (35, 39, 51, 56, 59, 66, 68).
 2. példa:
  A minta hrHPV-DNS pozitív (+), a méhnyakrák szempontjából magas kockázatú human papillomavírus (HR-HPV) jelenléte kimutatható a CONFIDENCE HPV-X kvalitatív real-time PCR módszerrel. A kimutatott hrHPV genotípusok: 31, egyéb hrHPV
  Ez azt jelenti, hogy a minta HPV31 pozitív, negatív a 16, 18, 33, 45, 52, 58 genotípusokra, és pozitív az egyéb hrHPV-típusok egyikére (35, 39, 51, 56, 59, 66, 68). Az egyéb hrHPV típusok egyedileg nem genotipizáltak.
 3. példa
  A minta hrHPV-DNS pozitív (+), a méhnyakrák szempontjából magas kockázatú human papillomavírus (hrHPV) jelenléte kimutatható a CONFIDENCE HPV-X kvalitatív real-time PCR módszerrel. A kimutatott hrHPV genotípusok: egyéb hrHPV
  Ez azt jelenti, hogy a minta negatív a 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 genotípusokra, és pozitív az egyéb hrHPV-típusok egyikére (35, 39, 51, 56, 59, 66, 68). Az egyéb hrHPV típusok egyedileg nem genotipizáltak.
 4. példa
  A minta hrHPV-DNS pozitív (+), a méhnyakrák szempontjából magas kockázatú human papillomavírus (hrHPV) jelenléte kimutatható a CONFIDENCE HPV-X kvalitatív real-time PCR módszerrel. A CONFIDENCE Marker vizsgálat folyamatban van. A kimutatott hrHPV genotípusok: 31, egyéb hrHPV.
  A vizsgálatkéréskor Ön azt az opciót választotta, hogy a hrHPV pozitivitás estén automatikusan végezzük el a CONFIDENCE Marker™ tesztet. A marker vizsgálatot elkezdtük, amint elkészült, küldjük az eredményét.

 

CONFIDENCE Marker™ teszt

 1. példa:
  A CONFIDENCE Marker™ gén metilációs szintje ALACSONY, mely a méhnyakrák megelőző állapotra vagy rákos megbetegedésre vonatkozóan nem jelent emelkedett kockázatot. 12 hónap múlva kontroll vizsgálat javasolt.

Ez azt jelenti, hogy a páciens kockázata a méhnyakrák megelőző állapotra vagy rákos megbetegedésre a vizsgálat idejében nem magasabb, mint egy kezdődő HPV-fertőzés kockázata. 12 hónap múlva kontroll vizsgálat javasolt.7

 1. példa:
  A CONFIDENCE Marker™ gén metilációs szintje EMELKEDETT, mely a méhnyakrák megelőző állapotra vagy rákos megbetegedésre vonatkozóan EMELKEDETT KOCKÁZATOT jelent. 6 hónap múlva kontroll vizsgálat javasolt.

Ez azt jelenti, hogy a páciens kockázata a méhnyakrák megelőző állapotra vagy rákos megbetegedésre a vizsgálat idejében magasabb, mint egy kezdődő HPV-fertőzés kockázata, de még nem indikál azonnali kolposzkópiát és szövettani mintavételt. 6 hónap múlva kontroll vizsgálat javasolt.7

 1. példa
  A CONFIDENCE Marker™ gén metilációs szintje MAGAS, mely a méhnyakrák megelőző állapotra vagy rákos megbetegedésre vonatkozóan MAGAS KOCKÁZATOT jelent. Kolposzkópia és szükség esetén SZÖVETTANI MINTAVÉTEL JAVASOLT. A beteg szoros követése javasolt.

Ez azt jelenti, hogy a páciens kockázata a méhnyakrák megelőző állapotra vagy rákos megbetegedésre a vizsgálat idejében magas, azonnali visszahívást, kolposzkópiát és szövettani mintavételt teszt szükségessé.7

Irodalom

1. Ronco G, Dillner J, Elfstrom KM, Tunesi S, Snijders PJ, Arbyn M, Kitchener H, Segnan N, Gilham C, Giorgi-Rossi P, Berkhof J, Peto J, et al. Efficacy of HPV-based screening for prevention of invasive cervical cancer: follow-up of four European randomised controlled trials. Lancet 2014;383:524-32.


2. Arbyn M, Ronco G, Anttila A, Meijer CJ, Poljak M, Ogilvie G, Koliopoulos G, Naucler P, Sankaranarayanan R, Peto J. Evidence regarding human papillomavirus testing in secondary prevention of cervical cancer. Vaccine 2012;30 Suppl 5:F88-99.


3. Cuzick J, Arbyn M, Sankaranarayanan R, Tsu V, Ronco G, Mayrand MH, Dillner J, Meijer CJ. Overview of human papillomavirus-based and other novel options for cervical cancer screening in developed and developing countries. Vaccine 2008;26 Suppl 10:K29-41.


4. Ronco G, Giorgi-Rossi P, Carozzi F, Confortini M, Dalla Palma P, Del Mistro A, Gillio-Tos A, Minucci D, Naldoni C, Rizzolo R, Schincaglia P, Volante R, et al. Results at recruitment from a randomized controlled trial comparing human papillomavirus testing alone with conventional cytology as the primary cervical cancer screening test. J Natl Cancer Inst 2008;100:492-501.


5. Karsa L, Arbyn M, Vuyst H. European guidelines for quality assurance in cervical cancer screening. Summary of the supplements on HPV screening and vaccination. Papillomavirus research 2015;1:22-31.


6. Saslow D, Solomon D, Lawson HW, Killackey M, Kulasingam SL, Cain J, Garcia FA, Moriarty AT, Waxman AG, Wilbur DC, Wentzensen N, Downs LS, Jr., et al. American Cancer Society, American Society for Colposcopy and Cervical Pathology, and American Society for Clinical Pathology screening guidelines for the prevention and early detection of cervical cancer. Am J Clin Pathol 2012;137:516-42.


7. Kocsis A, Takács T, Jeney C, Schaff Z, Koiss R, Járay B, Sobel G, Pap K, Székely I, Ferenci T, Lai H-C, Nyíri M, et al. Performance of a New HPV and Biomarker Assay in Management of hrHPV Positive Women: Subanalysis of the Ongoing Multicenter TRACE Clinical Trial (n=gt;6,000) to Evaluate POU4F3 as a Potential Biomarker of Cervical Precancer and Cancer. IJC (in press) 2016.

Vissza az ajánlott vizsgálatainkhoz