Vörösvérsejt membrán lipid profil
A zsírsavak az általunk fogyasztott élelmiszerekben található zsírok szerkezetét alkotó alapvető összetevők. Az emésztés során a szervezet az élelmiszerekben lévő zsírokat zsírsavakra bontja, amelyek beépülnek zsírszövetünkbe és testünk sejtmembránjaiba. A zsírbevitel gyakran összefügg a túlsúllyal vagy az elhízással, a zsírsavak azonban az élethez nélkülözhetetlen molekulák. Amellett, hogy fő energiaforrások, alapvető szerepet töltenek be a sejtmembránok összetételében és működésében, a testhőmérséklet fenntartásában, a hormonok és immunmediátorok szintézisében, egyes szervek támogatásában és védelmében, a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában és szállításában (A-, D-, E-, K-vitamin), egyéb funkciók mellett. A gyulladások összes immunmediátora az étkezési zsírokból származik, így az elfogyasztott zsírok mennyiségének, típusának és szervezetünkbe való beépülésének ismerete kulcsfontosságú a gyulladások és gyulladással összefüggő betegségekben.
Ez a vizsgálat a vörösvérsejt membránokban lerakódott zsírsavak kimutatására szolgál, információt nyújt a sejtmembránok összetételéről és működéséről. Az elemzés az elmúlt 3-4 hónap zsírsavbevitelét tükrözi.
Mit vizsgálatunk?
- Telített zsírsavak (mirisztinsav, palmitinsav, sztearinsav)
- Transzzsírsavak (elaidinsav)
- Egyszeresen telített zsírsavak (palmitoleinsav (omega-7), olajsav (omega-9))
- Hosszúláncú omega-6 zsírsavak (linolsav (esszenciális), arachidonsav, gamma-linolénsav, dihomo-gamma linolénsav)
- Hosszúláncú omega-3 zsírsavak (alfa-linolénsav (esszenciális), eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA))
- Arányok és indexek (arachidonsav/EPA arány (a gyulladásos állapot fő markere), omega 6/omega 3 arány, omega 3 index (EPA+ DHA))
Kinek ajánljuk?
A vörösvérsejt membrán lipid profil vizsgálat bármely életkorban elvégezhető (gyermekkorban, serdülőkorban, felnőttkorban és időskorban), és különösen ajánlott:
- Szív- és érrendszeri megbetegedésekben (diszlipidémia, magas vérnyomás, metabolikus anyagcsere-szindróma, cukorbetegség, örökletes zsíranyagcsere zavar stb.) szenvedő betegek számára
- Gyulladásos, immunrendszeri vagy allergiás betegségekben szenvedő betegek részére
- Hangulati, viselkedési vagy kognitív zavarokkal küzdő betegeknek
- Azoknak a pácienseknek, akik szeretnének felvilágosítást kapni a táplálkozásukban rendszeresen fogyasztott zsírok minőségéről
- Azoknak a pácienseknek, akiknek fontos a prevenció, akik proaktívan szeretnék kezelni egészségüket
A vizsgálat előnyei
- Tükrözi az elmúlt 3-4 hónapban a zsírsav bevitelét, míg a szérumanalízis csak az utolsó 7-10 nap zsírsavbeviteléről ad információt
- Az LC-MS/MS módszerrel történő analízis lehetővé teszi a táplálék zsírsavösszetételének nagyobb érzékenységű és pontosságú meghatározását, bármely életkorban
- Részletes lelet, kiegészítve a zsírsavarányokkal és indexekkel, illetve ezek egészséges szintjének elérésére vonatkozó javaslatokkal, a zsírsav állapot átfogó értékelésével
- Az anyagcserebetegségekben jobb állapot utánkövetést biztosít, a szövődmények korai megelőzésének érdekében
- Egyénre szabott étrendi ajánlásokat tartalmaz az egészséges zsírsavfogyasztás egyensúlyának elérésére
- Sportolók esetében, az eredmények ismeretében javítható a teljesítmény, és befolyásolható az izomtömeg, javítható a koncentrációkészség, az elmeállapot kondicionálható, a tanulásiképesség fokozható
Hogyan készüljön a vizsgálatra?
A vizsgálathoz éhgyomor szükséges, ami 12 órás koplalást jelent (víz fogyasztása javasolt). A vizsgálat eredményét nem befolyásolja a vizsgálatot megelőző napokban végzett fizikai aktivitás. Nem ismert olyan farmakológiai kölcsönhatás, amely befolyásolná a vizsgálat eredményét.
További információ a laboratóriumi vizsgálatról:
- Mintavételi eszköz: lila kupakos vérvételi cső (EDTA)
- Mintaigény: 5 ml
- Mintastabilitás: 2-8 C°-on, 1 hét
- Mintatárolás: 2-8 C°
- Mintaszállítás: a mintát védeni kell a fénytől a tárolás és szállítás közben
Eredményközlés
Eredmény a minta laboratóriumba érkezésétől számítva 10 napon belül várható.
Leletértelmezés
A vizsgálati eredményből megállapítható, hogy milyen a vörösvérsejt membránban található zsírsavak százalékos aránya, van-e eltérés és ha igen, milyen irányú eltérés igazolható a referencia tartományhoz képest. A lelet bemutatja a zsírsavakat, felsorolja azok típusait, legfőbb forrásaikat, megfogalmazza a zsírfogyasztás mértékére vonatkozó ajánlásokat, valamint hangsúlyozza az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztásának egészséget támogató hatását.
A lelet személyre szabott táplálkozási javaslatot tartalmaz. Kérje dietetikusaink segítségét, akik konzultáció keretein belül segítenek a vizsgálati eredmények értelmezésében.
A vizsgálat ára: 29 300 Ft
Eredmény kiadás: 10 munkanap