Vizelet mikroalbumin (gyűjtött)

1 550 Ft

Vizelet mikroalbumin (gyűjtött)

Vizelet mikroalbumin / spontán ürített

 

Élettani, kórélettani háttér:

A vizelet kiválasztása a szervezet számára felesleges anyagok eltávolításának egyik útja. Valamennyi fehérje normálisan is ürül a vizelettel. A fehérjék egyik frakciója az albumin, melynek fokozott ürítése kórjelző a vese működésének zavarára.

 

Klinikai jelentőség:

Az érpályában keringő albumin keresztül áramlik a vesén. Amennyiben a vese szűrő tevékenysége romlik, pl. diabétesz vagy magas vérnyomás miatt, a kisméretű albumin molekulákat a vese átengedi, és az megjelenik a vizeletben. Ezt hívjuk mikroalbuminuriának, mely évekkel megelőzheti a veseelégtelenség klinikai tüneteinek megjelenését. Akinek folyamatosan /többször vizsgálva/ mikroalbuminuriája van, nagyobb a kockázata a szív-érrendszeri és vesebetegségek későbbi kialakulására.

 

Laboratóriumi módszer:

Immunturbidimetria.

 

Eredmények értelmezése:

Mikroalbuminuriáról beszélünk, ha az ürített albumin mennyisége 150-450 mg/nap.
A reggeli második vizeletből javasolt mérni a mikroalbumint a kreatinin értékére vonatkoztatva.  Ez esetben nem kell a vizeletet gyűjteni.
A vizsgálatot 3 hónap elteltével meg kell ismételni. A mikroalbuminuria ténye több mérés alapján mondható ki.

 

Preanalitikai információk:

A vizsgálathoz legmegfelelőbb a reggeli második vizelet. Alapos tisztálkodás után kell ún. középsugár vizeletmintát felfogni. A vizelet első frakcióját a WC-be kell üríteni, a középső frakció lesz a minta, a vizelet végét újra a WC-be kell üríteni.
A mintát tisztára mosott üveg vagy műanyag edényben kell mihamarabb a laboratóriumba juttatni.
Erős izommunka, lázas állapot, nagymennyiségű fehérje elfogyasztása után egészséges emberben is emelkedik az ürített fehérje koncentrációja. A vizsgálatot általános napi terhelés mellett kell elvégezni.

 

 

Forrás:
www.labtestonline .hu
www.centrumlab.hu

Vizeletgyűjtés módja:

A gyűjtést mindig üres hólyaggal kell kezdeni.
A gyűjtési idő során minden ürített vizeletet egy edényben kell
gyűjteni. Erre megfelelő egy 1,5-2,0 l-es PET palack, melyet alapos
öblítés után a gyűjtés előtt mércés edényből a palackba töltött vízzel
előre bejelölhetünk dl-enként egy filctollal. A gyűjtési idő végén ürített vizelet lesz a záró frakció. Az edényt össze kell forgatni, hogy a vizelet összekeveredjen, majd tisztára mosott edényben/csőben max. 0,5 dl-t elegendő a laboratóriumba juttatn

A vizsgálat ára: 1 550 Ft

Eredmény kiadás: 1 munkanap