Vércukor (G)

250 Ft

Vércukor (G)

Vércukor (glükóz)

 

Klinikai jelentőség

Az emberi szervezet, a sejtek egyik fő energiaforrása a glükóz, amelyhez a táplálkozás során, a májban raktározott készletekből (glikogén) jutunk hozzá, valamint a szervezet az ujdonképződési (glükoneogenesis) folyamatok révén állít elő.
A vérben lévő vércukor egyensúlyi koncentrációját a szervezet jól meghatározott hormonális szabályozás (inzulin, glükagon) révén alakítja ki.  Ez az egyensúlyi állapot környezeti és/vagy genetikai tényezők hatására megváltozhat, magas vércukor-hyperglikémiás vagy alacsony vércukor-hypoglycaemiás állapotot hozva létre. A cukorbetegség, mint a legelterjedtebb civilizációs népbetegség diagnózisában és a betegség nyomonkövetésében az éhgyomri vércukor koncentrációja számottevő jelentőséggel bír.

 

Vércukorterhelés: A cukorbetegséget, mint kórképet megelőzi egy olyan állapot, amikor az éhgyomri glükóz értéke emelkedett és csökkent a glükóztolerancia. Ennek kimutatására célszerű végezni a terheléses vizsgálatot.
Az éhgyomri vércukor mérést 75 g glükóz elfogyasztása követi, majd meghatározott időpontokban (30., 60., 90., 120 perccel az első vérvételt követően) újabb mintavételek következhetnek. A vizsgálat megfelelő diagnosztikai értékkel bír csak 2 időpontban levett minták esetén is (0. és 120. perc).

 

Laboratóriumi módszer:

Spektrofotometria

 

Eredmények értelmezése

A két legnagyobb energiafelhasználó szövet, a zsír- és izomszövet glükóz felvételéhez elengedhetetlen a hasnyálmirigy által termelt inzulin jelenléte. A megnövekedett éhgyomri vércukor érték–hyperglycaemia mérhető diabetes mellitus 1-es és 2-es típusában is. Az 1-es típusú diabetes általában fiatal korban, gyorsan kialakuló, inzulinhiány okozta kórkép, míg a 2-es típusa inkább idősebb korban, hosszabb idő alatt kialakuló betegség, amelyre a hasnyálmirigy károsodása, és inzulinrezisztencia jellemző.
A kezeletlen cukorbetegség következményeként számos egyéb szerv károsodása is bekövetkezhet: vese, szem, idegek, erek, szív.
A terhességi cukorbetegség (gestatios diabetes) egészséges, várandós nőkben, hormonális okok miatt létrejövő állapot, amely a szülést követően megszűnhet, de növeli a 2-es típusú diabetes kialakulásának esélyét.
Hyperglycaemiás állapot kialakulhat továbbá pajzsmirigy túltengésben, stressz következményeként, valamint bizonyos hormon túltermelés esetén is.
Hypoglicaemiás állapot a következő esetekben fordulhat elő: mellékvese-betegségek, agyalapi mirigy elégtelenség, ACTH valamint növekedési hormon hiány, hasnyálmirigy-tumor (insulinoma), májbetegségek, éhezés, valamint bizonyos gyógyszerek (inzulin, szulfanil-urea) is okozhatják.

 

Preanalitikai információk

A vércukor terhelés esetén éhgyomri, 12 órás éhezést követő vérvétel javasolt.
Amennyiben a vércukor terhelésnél az éhgyomri vércukor értéke meghaladja a 7 mmol/l-t, a terhelés nem végezhető.

 

Irodalom

William J. Marshall: Klinikai kémia 211-238 old.
Szabó Antal, Vásárhelyi Barna: Bevezetés a laboratóriumi medicinába 188-189 old.
Székely Miklós. Kórélettani alapok 303 old

A vizsgálat ára: 250 Ft

Eredmény kiadás: 1 munkanap