Totál T3 (TT3)

3 100 Ft

Totál T3 (TT3)

A normálistól eltérő pajzsmirigy funkció a legegyszerűbben a hormonok mérésével igazolható. Endokrin eltérések között a diabéteszt követően a második leggyakrabban előforduló betegség a pajzsmirigy diszfunkció, amely az életkor előrehaladtával növekszik.

Jódhiányos területen, főként idősebb korban egyre gyakoribbá válik az autonóm ill. toxikus adenoma. Elsősorban ezekben az esetekben fordul elő, hogy szubnormális TSH szint mellett a T4 normális, míg a T3 magas.

Az anamnézis, a fizikális vizsgálat eredményei mellett a laboratóriumi vizsgálatok eredményei meghatározzák a további vizsgálatok, illetve a kezelés szükségességét is. A hyperthyreozisok kivizsgálásához szükséges laboratóriumi paramétereinek algoritmusát, az ábrák összegezik. A folyamatábra első fele a még nem kezelt felnőttekre (1/1. ábra) és a második része csak a terhes nőkre (1/2.ábra) vonatkozik.

Első lépésben a betegmintából thyreotrop stimuláló hormon (TSH) meghatározás történik, amelynek eredménye dönti el a további vizsgálatok szükségességét. Az alacsony TSH szintű betegeknél minden esetben el kell végezni a szabad thyroxin (fT4) meghatározását. Ha az fT4-érték a referencia tartomány feletti, akkor a hyperthyreosis igazolt (1/1. ábra).

Amennyiben szubnormális TSH melletti fT4 szint referencia tartományon belül van, vagy csak enyhén emelkedett, akkor a T3 szint meghatározása szükséges.

A szabad T3 (fT3) kisebb mennyiségben (pmol) fordul elő a keringésben, mint a totál T3 (TT3), így a TT3 meghatározásának az analitikai bizonytalansága jóval kisebb. Mivel a T3 kevésbé függ a specifikus kötőfehérjéktől (TBG), így a totál T3 információtartalmának hasonlónak kell lenni a szabad T3 szinttel. Irodalmi adatok és a saját tapasztalataink alapján is az fT3 specificitása és szenzitivitása rosszabb, mint TT3-é, ezért a TT3 mérési eredménye megbízhatóbb, mint az fT3, néhány kötőfehérje-szintjének megnövekedésével járó állapotot kivéve (pl. ösztrogén hatás: graviditás, orális antikoncipiens alkalmazása).

Ezért a diagnózis további pontosítása érdekében a TT3 meghatározását is szükséges elvégezni egyes esetekben, a hyperthyreosis biztonságos felismeréséhez. Ha a hyperthyreosis bizonyítása és az egyéb kiegészítő vizsgálatok eredményeként terápiára kerül sor, akkor annak monitorozását a kezeléstől függően kell majd követni. Más gondozást igényelnek a tényleges és a szubklinikus hyperthyreosis állapotban felismert betegek.

Megkülönböztetetten kell figyelmet fordítani a gravidák megfelelő pajzsmirigyhormon ellátottságára, mert az anyai pajzsmirigy diszfunkció, egyaránt okozhat terhességi-, szülési-komplikációkat és az újszülöttre is ártalmas lehet. A terhes nők pajzsmirigy funkcióját, kizárólag a gesztációs hetekre megadott referencia értékek ismeretében lehet csak meghatározni. A 1/2.ábra a hyperthyreosisos gravidák laboratóriumi algoritmusát szemlélteti, amely nem ismert és ismert pajzsmirigybetegség esetén is érvényes. Ez szintén a TSH mérésen alapul, de ha ennek értéke nem felel meg a trimeszter szerint meghatározott értéknek, akkor az fT4-et és az fT3-at is meg kell határozni, mert a T4→T3 konverziót a placenta is befolyásolja. A perifériás hormonszintek döntéshozatali határértékei is lényegesen eltérnek a nem várandós értékektől. A hyperthyreosis okának kiderítésében kulcsszerepe van a TSI meghatározásának (ld TSI ismertető).

Azon gravidák esetében, akik anamnézisében Graves-Basedow kór szerepel, a 20-24. gesztációs hét között a TSI vagy/és TRAK –antitestek meghatározása elengedhetetlen. A negatív receptor ellenes antitestek a terhesség első trimesterében a hCG hatása miatt kialakuló gesztációs hyperthyreosist erősítik meg.

A TSI meghatározás indikációja:
  • a hyperthyreosis etiológiájának differenciálásában - 84-91% szenzitivitás
  • az EOP kialakulásának független rizikófaktora
  • euthyreoid EOP -nél is fontos diagnosztikus segítséget nyújthat
  • fontos a használata a GB kóros gravidák esetében
  • irodalmi adatok ígéretesek arra nézve, hogy képes megjósolni az EOP fellángolását vagy relapszusát
  • amennyiben a hyperthyreosis hátterében a Graves-Basedow kór áll, akkor 1,5 év után a TSI–antitestek kimutatása segíthet annak megjóslásában, hogy a kezelés abbahagyható-e
Preanalitikai információk

A vizsgálatra reggel 7 és 9 óra között, éhgyomorra javasolt elvégeztetni. Bizonyos gyógyszerek (ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók, nagy dózisú aspirin, propanolol, béta-blokkoló) és állapotok (terhesség, tartós betegség, ismert és kezelt hypothyreosis) befolyásolhatják a vizsgálati eredményt.

Leletértelmezés

A lelet értelmezése szakorvosi kompetenciát igényel.

További információ a SYNLAB-nál történő laboratóriumi vizsgálathoz

Mintavételi eszköz: A vérvétel natív (sárga kupakos, géles) csőbe történik.

Mintastabilitás:

  • szobahőmérsékleten 8 óra
  • +4° C: 48 óra
  • -20° C: 1 hónap
  • Szállítás: nem aznapi szállítás esetén fagyasztandó

A hyperthyreosis (Pajzsmirigy túlműködés) laboratóriumi kivizsgálásának algoritmusa itt érhető el.

A pajzsmirigy túlműködés kóroki tisztázáshoz és a betegség lefolyásának nyomonkövetésére a pajzsmirigy receptor elleni antitestek (TRAK) meghatározása mellett mostantól lehetőség nyílik egy újabb marker, a receptort stimuláló immunglobulinok (TSI) különálló mérésére is, melyről itt talál bővebb információt.

A vizsgálat ára: 3 100 Ft

Eredmény kiadás:

5 munkanap