Triglicerid

250 Ft

Triglicerid

Triglicerid

 

Élettani, kórélettani háttér:
A trigliceridek a sejtek egyik fő energiaforrása. Glicerinből és különböző zsírsavakból épülnek fel. A legtöbb triglicerid a zsírszövetekben raktározódik, másik részük pedig a vérben kering. Étkezések után a trigliceridek felszívódnak a bélen keresztül és a véráramba jutnak, ahonnan a zsírszövetek veszik fel és raktározzák azokat. Étkezések között, amikor energiára van szüksége a sejteknek, a zsírszövetből a trigliceridek felszabadulnak, és ismét belépnek a véráramba. A vérben a triglicerideket lipoproteinek szállítják (VLDL, nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein)

 

Klinikai jelentőség:
Mérése lehetőséget ad a lipidmetabolizmust érintő betegségek diagnosztizálására és a különböző metabolikus és genetikai lipoprotein rendellenességek osztályozására.
A többi lipid paraméterrel együtt (koleszterin, HDL-koleszrein, LDL-koleszterin) képet ad a lipidanyagcseréről és annak zavarairól, valamint a szív- és érrendszeri betegségek lehetséges kialakulásának kockázatáról.

 

Laboratóriumi módszer:
Spektrofotometria

 

Eredmények értelmezése:
A triglicerid koncentráció függ az étrendtől, a zsíros ételek emelik, míg a szénhidrát diéta csökkenti azt: a vegetáriánusoknak igen alacsony is lehet.
Terhesség esetén a triglicerid és a koleszterin mennyisége is növekszik a vérben, hogy a szervezet fedezni tudja az anya és a magzat energiaszükségletét.
Értékét szerv eredetű betegségek is befolyásolhatják, például a cukorbetegség, az elhízás, a veseelégtelenség, az alkoholizmus és a hasnyálmirigy gyulladás is eredményezhet emelkedést.
Magas triglicerid koncentráció esetén lipémiáról beszélünk, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.

 

Preanalitikai információk:
A laboratóriumi vizsgálathoz nem szükséges éhgyomri vérvétel. A vérvétel szérumos (sárga kupakos) csőbe történik.

 

 

Forrás:
www.labtestonline.org

A vizsgálat ára: 250 Ft

Eredmény kiadás: 1 munkanap