TORCH bővített csomag

54 180 Ft

TORCH bővített csomag


Azokra a mikroorganizmusokra, melyek a várandósság alatt különböző mértékben károsíthatják a magzatot, a TORCH betűszót használják. Az összefoglaló elnevezés a kórokozók kezdőbetűiből áll össze: Toxoplasma gondii, „Others” (egyéb mikrobák), Rubeolavírus, Cytomegalovírus, Herpes simplex vírusok. (Egyéb mikrobák: Treponema pallidum, Parvovírus B-19, Hepatitis B vírus, Varicella-zoster vírus, HIV stb).

A terhesség alatt bekövetkezett fertőzés következménye lehet vetélés, koraszülés, magzati életben létrejövő fejlődési rendellenességek, tünetekkel járó fertőzés az újszülöttön, illetve tünetmentes fertőződés is előfordulhat. Tünetmentes esetben a későbbi életkorban kialakulhatnak mentális megbetegedések. Ezen súlyos és kevésbé súlyos perinatalis megbetegedések megelőzhetők, illetve csökkenthetők lennének a nők terhesség előtti, vagy terhesség alatti szűrővizsgálatával, illetve az újszülöttek szűrésével, nyomonkövetésével.

Magyarországon a terhesgondozás keretében csak a HBsAg és a szifilisz vizsgálat elvégzése szükséges, a többi kórokozó vizsgálata csak diagnosztikus célból végezhető térítésmentesen.

A szerológiai eredményekből kiderülhet:

 • Mely kórokozók esetében nem kell friss fertőzéstől tartani a terhesség alatt, mert már átvészelte a páciens, és hosszan tartó védettség alakult ki – vagy oltottság miatt védett.
 • Mely kórokozóval nem fertőződött még a terhessége előtt, tehát fogékony egy esetleges expozíció esetén. Fogékonyság fennállásakor felmerülhet:
  • Bizonyos kórokozók (Rubeolavírus, Varicella-zoster vírus) esetében lehetőség van védőoltás beadására, ha még több hónappal a tervezett terhesség előtt áll a páciens.
  • Azoknál a mikrobáknál (Toxoplasma gondii), melyek ellen nincs elérhető oltóanyag, bizonyos időközönként folyamatos nyomonkövetés ajánlott a várandósság alatt.
  • Bizonyos kórokozóknál (HSV) a partner szeropozitivitása esetén kerülendő a védekezés nélküli szexuális együttlét a terhesség alatt.

Aktuális fertőzés gyanúja esetén savópár vizsgálat szükséges a korrekt szerológiai diagnózishoz. Ha a szerológiai nyomonkövetés során pozitívvá válik az antitest vizsgálati eredmény, az biztos diagnózisa lehet a fertőződésnek (bizonyítja, hogy a két vérvétel közt zajlott le az infekció). Egy terhesség alatti friss fertőzés esetén is több lehetőség kínálkozik (kórokozótól függően). Terhesség alatt bizonyos esetekben kórokozó-specifikus terápia áll rendelkezésre, ami csökkenti a magzati károsodás valószínűségét, emellett követhető a magzat állapota, és az újszülött is monitorozható. Ha nincs az adott kórokozóra specifikus kezelés, akkor a magzat állapotának nyomonkövetése mellett a nőgyógyász szakorvos által vizsgálható a magzati fertőzés létrejötte és később az újszülöttekben a megbetegedés ténye is.

Amennyiben a tervezett terhesség előtt nem történtek meg a szűrővizsgálatok, a szűrés elvégezhető a várandósság alatt is, lehetőleg minél korábbi szakaszban. Ha csak később történnek a gravida első szerológiai vizsgálatai, akkor nem mindig állapítható meg biztonsággal, hogy a fertőzés a terhesség előtt vagy az alatt történt-e. A várandósság előtt hónapokkal vagy régebben történt infekció esetén nem kell az adott mikroorganizmus által okozott súlyosabb magzati károsodásokra számítani.

A szűrővizsgálatok első lépése során a kórokozóval szemben termelődött IgM és IgG típusú ellenanyagok (antitestek) kimutatását végezzük el. Az eredményektől függően további (pl. aviditás) vizsgálatokat végezhetünk a pontos szerostátusz tisztázása végett. Előfordulhat, hogy ennek érdekében ismételt minta beküldését kérjük az IgG szint változásának vizsgálata céljából.


A csomagba tartozó vizsgálatok:
 • Toxoplasma gondii (IgG, IgM; IgM pozitív esetben IgA, IgG aviditás)
 • Rubeola vírus (IgG antitest)
 • Cytomegalovírus [CMV] (IgG, IgM; IgM pozitív esetben IgG aviditás)
 • Herpes simplex vírusok [HSV1] [HSV2] (IgG, IgM antitestek)
 • Parvovírus B19 (IgG, IgM antitestek)
 • Varicella zoster vírus [VZV] (IgG, IgM antitestek)
 • Treponema pallidum [Lues] (RPR és specifikus IgG, IgM antitestek)


TORCH
Mit jelentenek az eredmények?
Klinikailag más eljárást igényelnek a következő mikrobiológiai eredmények (mikrobától függően)
Szeronegativitás: IgG és IgM is negatív
 • Fogékonyság a megbetegedésre (még nem fertőződött az adott kórokozóval).
 • Hónapokkal a tervezett terhesség előtt védőoltás beadható.
 • Fertőzés veszélyének kitett gravida esetében ellenőrzés javasolt.
IgG pozitív, IgM negatív
 • Immunizáltság: védőoltás utáni védettség vagy korábbi megbetegedésre utaló jel.
 • Átvészeltséget jelent, friss fertőzés nem valószínű.
 • Legkevésbé veszélyes a magzatra, ha már a terhesség előtt ilyen a szerostátusz.
IgG pozitív
 • Friss fertőzés lehetséges. Előfordulhat hosszú ideig fennálló IgM perzisztálás is. További vizsgálatok szükségesek az infekció igazolásához, mert egyetlen eredményben az IgM pozitivitás nem bizonyító értékű, szükség lesz az IgG szint változás követésére.
 • Új vérminta beküldése szükséges ugyanabba a laboratóriumba a minták egyidejű, párhuzamos vizsgálatához.
IgG aviditás vizsgálat eredménye
 • Alacsony aviditás a mintavétel előtti hetekben történt fertőzést jelez.
 • Magas aviditás hónapokkal korábbi fertőződésre utal.
IgG aviditás vizsgálat eredménye
 • Szignifikáns (általában négyszeres titeremelkedés) növekedés esetén friss fertőzés valószínű. Ha ez a terhesség előtt történt, a magzatra nem lesz veszélyes. A kismama továbbküldendő infektológiai szakrendelésre.
 • IgG szint változatlansága esetén akut fertőzés nem igazolható.
 • Szerokonverzió: IgG negatív eredmény után a következő mintában IgG pozitivitás alakult ki:
  • A két mintavétel között friss fertőzés lezajlására utaló szerológiai jel.
  • Ha az első mintavétel a terhesség előtt történt, a második pedig a terhesség korai szakaszában, akkor a fertőzés a terhesség előtt történhetett, és a magzatra nem lesz veszélyes.
  • Ha mindkét mintavétel a terhesség alatt történt, akkor a terhesség alatti primer fertőzés igazolható, a gravida ebben az esetben továbbküldendő infektológiai szakrendelésre. (A megjelenő ellenanyagok a két mintavétel között kapott védőoltásnak köszönhetően is jelen lehetnek.)


Szerológiai laboratóriumunkban minden vizsgált mintát szakszerűen fagyasztva tárolunk 1 éven keresztül, hogy a későbbi savópár vizsgálatokat elvégezhessük, ezzel kizárva vagy megerősítve a terhesség alatti primer fertőzés gyanúját bármelyik TORCH kórokozó esetén. Erre akkor is lehetőség van, ha a korábbi mintából akkor nem kérték az adott mikroba vizsgálatát.

Minden mikroba esetén különböző az antitestek megjelenésének mintázata és dinamikája, így a fentiek csak általános érvényűek, az adott kórokozó specifikussága egyedileg értékelendő minden esetben!

A kedvezményes TORCH alap- vagy bővített csomagjaiban foglalt vizsgálatokat javasolt elvégeztetni még a családtervezés korai időszakában annak érdekében, hogy a veszélyeztető fertőzések elleni védelem elindítható legyen vagy a későbbi időpontban felismert bizonytalan szerostátusz ne okozzon majd a várandósság alatt ijedtséget a magzat állapotára vonatkozóan.

  A vizsgálati panel a mintavételi díjat tartalmazza.

A vizsgálat ára: 54 180 Ft

Eredmény kiadás: 3-8 munkanap