TSI (Tireotropin Rec.Stim.Ig)

4 200 Ft

TSI (Tireotropin Rec.Stim.Ig)

A TSH receptor elleni autoantitest (TRAK) a Graves-Basedow (GB) kór fontos kórtani tényezője. A második generációs TRAK assay mindhárom -stimuláló-, blokkoló- és neutrális- TSH receptor elleni autoantitest variánst méri. Mindegyik más-más helyen kötődik, egyszerre is jelen lehetnek egy betegben, ezért okozhatnak zavart a diagnosztikában. Az utóbbi években jelentek meg a harmadik generációs TRAK módszerek, amelyek közül a Siemens TSI módszerét vezetjük be, mert elvéből adódóan csak a stimuláló TSH receptor elleni autoantitestet detektálja azáltal, hogy két olyan kiméra receptort használ, amely kizárólag a stimuláló antitestet köti meg. A TSI módszer és a TRAK módszer közötti jobb klinikai hasznosságot több klinikai tanulmány igazolja. Ezen kívül, egy hazai multicentrikus tanulmányt a Synlab is végzett, amelynek során 311 esetben tudtuk elemezni a TRAK és TSI, valamint pajzsmirigy funkciós paramétereket a pontos diagnózisok ismeretében. A tanulmányunk célja az volt, hogy megvizsgáljuk, hogy a TSI teszt alkalmazása, nyújt-e előrelépést a jelenleg használatos TRAK módszerrel szemben.

Eredményeink szerint, GB-kórban a klinikai szenzitivitás TSI módszerrel jobbnak bizonyult (84% vs. 74%), a szenzitivitás mindkét módszer esetében tovább javult (TSI: 91% vs. TRAK: 88%), ha a betegek manifeszt hyperthyreosisosak voltak, illetve, ha a kezelést és annak időtartamát is figyelembe vettük. A TSI-fT4 közötti magasan szignifikáns pozitív regresszió (b=0,65) jól alátámasztja az antitest stimuláló jellegét. Hashimoto thyreoiditisben (HT) mindkét módszerrel azonos gyakorisággal (18%) kaptunk pozitív TRAK eredményt. Ez megerősíti azt az irodalmi adatot, hogy a HT manifeszt hypothyreotikus (pajzsmirigy alulműködés) stádiumban a stimuláló antitestek is jelen vannak a nagyobb aviditású blokkoló antitestek mellett 7-22%-ban (Kamijo et al-2003 és Wall et al-2014). Ha a HT endokrin orbitopátiával (EOP) is társul, akkor ez gyakrabban (68%) is előfordulhat (Kahaly, Bartalena, Hegedűs-2011)
Az eddigi irodalmi adatok és saját eredményeink minden esetben a TSI módszer jobb klinikai szenzitivitását igazolták, és ezek GB-kórban a TRAK módszertől szignifikáns eltérést mutatnak, ezért bevezetése javasolható a klinikai gyakorlatban.

Mivel a GB-os betegek a hyperthyreosis klinikai jeleivel jelentkeznek leggyakrabban (bár a szemészeti tünet is lehet a vezető!), ezért a TSI meghatározás elrendelésének szükségességét a hyperthyreosis kivizsgálásának algoritmusában tüntettük fel (ld. 1/1. és 1/2. ábra). Az igazolt hyperthyreosisok esetében az etiológia tisztázása fontos és ehhez nélkülözhetetlen a TPO- és a TSI autoantitestek szintjének ismerete.

A TSI meghatározás indikációja:
  • a hyperthyreosis etiológiájának differenciálásában - 84-91% szenzitivitás
  • az EOP kialakulásának független rizikófaktora
  • euthyreoid EOP -nél is fontos diagnosztikus segítséget nyújthat
  • fontos a használata a GB kóros gravidák esetében
  • irodalmi adatok ígéretesek arra nézve, hogy képes megjósolni az EOP fellángolását vagy relapszusát
  • amennyiben a hyperthyreosis hátterében a Graves-Basedow kór áll, akkor 1,5 év után a TSI–antitestek kimutatása segíthet annak megjóslásában, hogy a kezelés abbahagyható-e
Preanalitikai információk

A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

További információ a SYNLAB-nál történő laboratóriumi vizsgálathoz

Mintavételi eszköz: A vérvétel natív (sárga kupakos, géles) csőbe történik.

A hyperthyreosis (Pajzsmirigy túlműködés) laboratóriumi kivizsgálásának algoritmusa itt érhető el.

A TSI vizsgálathoz szorosan kapcsolódik a Totál T3 (TT3) vizsgálat, melyről itt talál bővebb információt.

A vizsgálat ára: 4 200 Ft

Eredmény kiadás:

5 munkanap