Szolubilis transzferrin receptor

7 100 Ft

Szolubilis transzferrin receptor

Szolubilis transzferrin receptor

 

Klinikai jelentőség

A szolubilis transzferrin receptor (sTFR) a sejtek felszínén található, a vasat szállító transzferrin fehérjéhez kötődik, és segítségével jut be a vas a sejtbe. Legnagyobb mennyiségben a vörösvérsejtek felszínén jelenik meg. Mennyiségét a sejtben található vasraktárak szabályozzák, azaz ha a raktárak kiürülnek, fokozódik az sTFR képződése, így a vérben (szérumban) mérhető koncentrációja is. Ugyanakkor gyulladásos megbetegedések esetén nem emelkedik a mennyisége, ezért a vashiányos anémia diagnosztikájában az egyik legmegbízhatóbb paraméter.

 

Laboratóriumi módszer:

Turbidimetria

 

Eredmények értelmezése

Vashiányos anémia esetén a szérumvas és ferritin koncentrációja csökken, a transzferrin és a szolubilis transzferrin receptoré emelkedik.
Krónikus betegségben kialakuló anémia esetén a szérumvas koncentrációja csökken, a transzferrin és ferritin koncentrációja emelkedik, a szolubilis transzferrin receptoré normál.
Hemochromatózis: a szérumvas és ferritin koncentrációja emelkedik, míg a transzferrin és a szolubilis transzferrin receptor koncentrációja csökken.

 

Preanalitikai információk

 

Irodalom

William J. Marshall: Klinikai kémia 341 old.
Szabó Antal, Vásárhelyi Barna: Bevezetés a laboratóriumi medicinába 82 old

A vizsgálat ára: 7 100 Ft

Eredmény kiadás: 5-7 munkanap