Széklet vér immunológiai kimutatása

3 200 Ft

Széklet vér immunológiai kimutatása


Élettani, kórélettani háttér

A vér megjelenése a székletben kórállapotot jelent. Ha kevés vér kerül a székletbe, az szemmel nem látható, rejtetten marad. Laboratóriumi vizsgálat szükséges az okkult vérzés igazolására.


Klinikai jelentőség

Fogínyvérzés, gyomorfekély, vastagbél polipok, jó és rosszindulatú gyomor-béldaganatok, gyulladásos bélbetegségek, aranyér esetén folyamatosan vagy alkalmanként rejtett vér kerülhet a székletbe.


Laboratóriumi módszer

Immunkromatográfia.


Eredmények értelmezése

Ha az eredmény pozitív, az vérzést jelent a gyomor-bélrendszerben. Ilyen esetben további kivizsgálás szükséges a vérzés okának kiderítésére. 50 éves kor felett évente javasolt a vizsgálat, főként a vastagbélrák korai kiszűrésére. Javasolt a többszöri mintavétel – három székletből – az időszakos vérzések kimutatására.


Preanalitikai információk
 • Székletben történő vérkimutatáshoz szükséges mintavételt megelőzően semmilyen speciális diétára nincs szükség. (A teszt emberi vér specifikus.)
 • A vizsgálat eredményét befolyásolhatja a menstruáció, a vérző aranyér, illetve a vizeletben található vér.
 • Az alkohol, az aszpirin és más gyógyszerek az irritáció miatt bélvérzést okozhatnak, célszerű ezek fogyasztását a mintavétel előtt legalább 48 órára felfüggeszteni.
 • A teszt eredményét befolyásolhatja, ha a minta fertőtlenítőszerrel, a WC-csészében lévő vízzel, vizelettel érintkezik.
 • A vér szakaszos ürülése miatt javasolt a háromszori, három egymást követő napi mintavétel.


Kérjük, az időpontfoglalásnál vegye figyelembe, hogy a vizsgálathoz speciális mintavételi eszközökre van szükség, melyek beszerzése (mintavételi helyen)  a vizsgálat előtt feltétlenül szükséges.  Forrás:
  www.labtestonline.hu
  Szabó-Vásárhelyi: Bevezetés a laboratóriumi diagnosztikába  A vizsgálat ára: 3 200 Ft

  Eredmény kiadás: 1-3 munkanap