Széklet emésztettség

14 100 Ft

Széklet emésztettség


A széklet emésztettség vizsgálatban módszer- és referenciatartomány-változás történt.

A korábbi vizsgálatunkkal szemben az új módszer élelmiszer összetevők maradványait (zsír, fehérje és cukor komponensek) mutatja ki a székletből kvantitatív (mennyiségi) módon, továbbá meghatározásra kerül a széklet víztartalma is.

Normál esetben a széklet csak kis mennyiségben tartalmaz emésztetlen ételkomponenseket. Egészséges egyénekben a zsír és a fehérjékből, nukleinsavakból felszabaduló nitrogén napi ürítése viszonylag állandó. Ha nagyobb mennyiségben van jelen a székletben emésztetlen tápanyag, az felszívódási zavarra vagy rossz emésztésre utalhat. Gyomor-bélrendszeri panaszok esetén a széklet emésztettség vizsgálat segíti a kezelőorvost a diagnózis felállításában. Exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség (az emésztőenzimek: lipáz, tripszin és kimotripszin termelése csökkent) esetén a zsír és a fehérjebontás károsodik, ennek következtében ezek a komponensek felhalmozódnak a székletben. Ugyanilyen állapot lehetséges, ha a bélflóra egyensúlya megbomlik.

A széklet víztartalma megmutatja, hogy a páciens székrekedésben szenved-e, vagy hasmenése van, illetve segít meghatározni az optimális rostfogyasztás mértékét is.

A széklet emésztetlen komponenseinek felszaporodása hátterében a következő okok állhatnak:

  • Nem megfelelő rágás
  • Nem emészthető étel (pl.: apró magvak, héj)
  • Kevés nyál vagy gyomorsav
  • Emésztőrendszeri panaszok
  • Túl gyors emésztés
  • Csökkent emésztőenzim termelés
  • Bélbolyhok károsodása
  • Mikrobiom/székletflóra megváltozása, diszbiózis

Az új, modern technológiával (NIRS) végzett székletvizsgálat kvantitatív eredményt ad a széklet összetételéről.


Preanalitikai információ: A vizsgálatot megelőző 3 napon keresztül az orvos által meghatározott diétát kell követni. A diétának megfelelő arányban kell tartalmaznia fehérjét, szénhidrátot és zsírt. A vizsgálat előtt kerülendő a vas és C-vitamin készítmények, valamint a hús fogyasztása, mert befolyásolhatják a vizsgálat eredményét.


Minta típus és eltarthatóság: A vizsgálathoz az eszközt (barna kupakos, kanalas széklettartály) 2/3-ig szükséges tölteni mintával, melyet 4 °C-on maximum 7 napig vagy fagyasztva kell tárolni.


Referenciatartomány:

Zsír a székletben: <3,5 g/100g széklet
Fehérje maradványok a székletben: 0-1,0 g/100g széklet
Cukor komponensek a székletben: <3,0 g/100g széklet
A széklet víztartalma: 75-85 g/100g széklet


A vizsgálat ára: 14 100 Ft

Eredmény kiadás: 21 munkanap