Sterilitási vizsgálatok mintánként

8 250 Ft

Sterilitási vizsgálatok mintánként


A vizsgálat jelentősége

A betegellátás során profilaktikus, diagnosztikus vagy terápiás célból alkalmazott, az emberi szervezet testszöveteivel, testüregeivel érintkezésbe kerülő eszközöknek, műszereknek sterilnek kell lenniük.  Steril (csíramentes) az az anyag, amely élő mikroorganizmust nem tartalmaz. Nem steril eszközzel, műszerrel végzett beavatkozás súlyos nosocomiális fertőzést okozhat. A sterilitási vizsgálatok célja a sterilizált eszközökön lévő életképes baktériumok, gombák kimutatása (vírusok kimutatására a módszer nem alkalmas) illetve kizárása.


Mintavétel

A sterilitási vizsgálatokhoz minden sterilizált tételből mintát kell venni. Egy sterilizált tételnek számít az, melyet azonos készülékben egyszerre sterilizáltak. A vizsgált mintákat úgy kell kiválasztani, hogy azok a sterilizáló tér minden szintjét képviseljék, és az adott termék mennyiségét is jól jellemezzék. A mintavétel történhet a központi sterilizálóban a sterilizált egységcsomagok laboratóriumba küldésével vagy a felhasználás helyein, műtőkben, kötözőkben a bontott tálcákról.  


Vizsgálati módszer

A mintákat tioglikolát (bakteriális szennyezettség kimutatása) és Sabouraud  (gomba szennyezettség vizsgálata) táptalajba mossuk, vagy az eszközöket a folyékony táptalajba helyezzük, úgy, hogy azokat a  táptalaj teljesen elfedje. A táptalaj mennyiségét úgy kell megválasztani, hogy a vizsgálati minta és a táptalaj aránya 1:10 legyen. A feldolgozást az asepsis szabályainak betartásával kell végezni. A bakteriális szennyezettség vizsgálatához a beoltott táptalajokat 7 napon át 30-32 oC-on, a gombás szennyezettség vizsgálatára beoltott táptalajokat 7 napon át 22-25 oC-on inkubáljuk. Etilén-oxidos gázzal történő sterilizálás esetén 14 nap, sugársterilizált készítmények esetében 21 nap az inkubálási idő.


Eredmények értékelése

Megfelelő a készítmény sterilitása, ha az előírt megfigyelési idő alatt a beoltott táptalajok egyikében sem észlelhető szaporodás. Nem megfelelő a készítmény sterilitása, ha a sorozat két vagy több mintájából azonos baktérium vagy gomba tenyészthető ki. Meg kell ismételni a vizsgálatot ugyanannyi mintából, ha csak egyetlen mintában észlelhető szaporodás.
Irodalmi hivatkozás

Klinikai és járványügyi bakteriológia (Főszerkesztő: Dr. Czirók Éva, Melánia Kft. kiadó, Budapest, 1999.)

Tájékoztató a sterilizálásról (Írta és szerkesztette: Dr. Pechó Zoltán, Dr. Milassin Márta, Budapest, 2010.)


A vizsgálat ára: 8 250 Ft

Eredmény kiadás: 7-10 munkanap