Septin9 (vastagbélrák marker)

89 000 Ft

Septin9 (vastagbélrák marker)

Kérjük, erre a vizsgálatra az ügyfélszolgálat +36 1 5 888 500-as telefonszámán foglaljon időpontot.

Magyarországon a vastagbélrák a daganatos betegségek közül a második leggyakoribb halálok, pedig a korai szakaszban felismert tumor igen jó eséllyel gyógyítható. Szűrésére az utóbbi évekig a székletvér-teszt és a vastagbéltükrözés állt rendelkezésre. Mivel a vastagbéltükrözés kellemetlen invazív vizsgálat, üdvözlendő az olyan teszt, amely egyszerű vérmintából képes a vastagbélrákot hatékonyan kimutatni.

A Septin 9 teszt a Septin 9 gén rendellenes formáját mutatja ki a vérben, amelynek jelenléte vastagbélrákra utalhat. A teszt alkalmas a vastagbélrák szűrésére és a korai stádiumú tumor kimutatására. Korai stádiumú tumorokra nézve a vizsgálat érzékenysége átlagosan 60%, amely előrehaladott stádiumban 93% fölé kerül, vagyis a vastagbélrákos esetek ennyi %-át mutatja pozitívnak a teszt. Székletvér-kimutatással kombinálva érzékenysége tovább növelhető.


A vizsgálat a következő esetekben javasolt:
  • azoknak, akiknek családi halmozódás vagy régóta fennálló gyulladásos bélbetegség miatt nagyobb a vastagbélrák-kockázatuk
  • vastagbéltükrözés előtti felmérés céljából
  • azoknak, akiknél nem alkalmazható vastagbéltükrözés
  • szűrésként minden átlagos kockázatú 50 év feletti személynek


A vizsgálat korlátai

A pozitív teszteredményt mindenképpen meg kell erősíteni vastagbéltükrözéssel. Negatív eredmény nem zárja ki a vastagbélrákot. Nem feltétlenül mutatja ki a rákmegelőző állapotot (polip, adenoma).
Terhesség esetén álpozitív eredményt ad a teszt.


A vizsgálat ára: 89 000 Ft

Eredmény kiadás: 21 munkanap