Rotavírus/Adenovírus antigén kimutatása székletből

8 250 Ft

Rotavírus/Adenovírus antigén kimutatása székletből

A vizsgálat diagnosztikai jelentősége és indikációi

A rotavírusok olyan RNS-vírusok, melyek hővel, lipidoldószerekkel és pH-változással szemben meglehetősen rezisztensek. A csecsemőkori gastroenteritisek leggyakoribb kórokozói, a fertőzés feco-oralis úton terjed. 1-2 napos inkubációs idő után kb. 1 hétig tartó betegség fejlődik ki, a betegek az akut szakban nagymennyiségű vírust ürítenek, ez felelős a járvány terjedéséért. A kialakuló hasmenés súlyos lehet, az extrém folyadék- és elektrolit-vesztés különösen a fejlődő országokban halálos is lehet. A vírus gyors diagnosztizálása lehetővé teszi a fertőzött személy elkülönítését és a felesleges antibiotikumos kezelés elkerülését.

Vizsgálati módszer

A teszt egy olyan immunológiai vizsgálat, melynek során a székletben lévő rotavírust mutatjuk ki, specifikus antitestek segítségével, a kialakult színreakciót értékelve.

Mintavételi és mintatárolási információk

  • vizsgálatkérőlap típusa: Mikrobiológiai vizsgálatkérő lap
  • mintatípus: minimum 1-2 ml vagy 1-2 g székletminta kereskedelmi forgalomban lévő széklettartályba levéve.
  • minta tárolási és szállítási feltételei: A vizsgálatot a székletminta levételét követő legfeljebb 72 órán belül el kell végezni, addig a minta 2-8°C-on tárolható.

A vizsgálat várható eredménykiadási ideje: 1 nap

Eredménykiadás módja: elektronikus leletküldés, kérésre postán is a beutalónak címezve.

Munkanapokon, illetve szombaton és az ünnepnapi ügyeletek idején, telefonon történő konzultációra is van lehetőség a mikrobiológus szakemberekkel, naponta 8-16 óra között.

Vizsgálatot végző laboratórium: 

Laboratórium Kft. Mikrobiológiai Laboratóriumai

A vizsgálat ára: 8 250 Ft

Eredmény kiadás: 1-2 munkanap