Prothrombin + INR

900 Ft

Prothrombin + INR

Prothrombin idő és az INR

 

Élettani, kórélettani háttér:

A prothrombin idő a véralvadási folyamat egy adott részéről nyújt információt. Másodpercben megadja, hogy mennyi idő telik el a vizsgált vérmintában az alvadék képződéséig. A prothrombin egy fehérje, mely a májban termelődik. Belőle egy kémiai reakció során jön létre az II-es számmal jelölt aktív alvadási faktor, a thrombin. Az alvadási folyamat során számos, egymást követő kémiai átalakulás történik, melynek egyik eleme a prothrombin thrombinná alakulása.
Az INR (International Normalized Ratio; Nemzetközi Normalizált Arány) egy olyan számérték, ami arra szolgál, hogy a különböző gyártók által használt, olykor jelentős eltérést mutató prothrombin idő reagensek közötti különbségeket kiküszöbölje, s így lehetővé válik ezeknek az eredményeknek a standardizálása. A mért prothrombin időhöz tartozó INR értéket úgy kapjuk, hogy a prothrombin idő másodpercben kapott értékét elosztjuk a normál alvadási idejű egyének átlag prothrombin idejével, majd az így kapott hányadost egy nemzetközi index érték hatványára emeljük.

 

Klinikai jelentőség:
A prothrombin idő és az INR értéket olyan esetekben kell meghatározni, amikor a páciens szájon át szedhető, valamilyen kumarin származékot tartalmazó véralvadásgátló kezelést kap (Syncumar, Warfarin, Marfarin). A prothrombin idő és az INR meghatározása az alkalmazott gyógyszer monitorozására szolgál. Az új típusú antikoaguláns szerek (Pradaxa, Xarelto, Eliquis) monitorozására ezek a tesztek nem alkalmasak. Nem alkalmas továbbá az INR meghatározása olyan egyének esetében, akik nem kapnak véralvadásgátló kezelést. A prothrombin idő másodpercben meghatározott értéke információt szolgáltat továbbá a máj fehérjeszintetizáló képességéről.

 

Laboratóriumi módszer:
A prothrombin idő és az INR meghatározása alvadási idő mérésén alapuló automatizált módszer.

Eredmények értelmezése:
A leleten a prothrombin idővel és az INR vizsgálattal kapcsolatban az alábbi elnevezések láthatók:

Prothrombin idő – az alvadási folyamat beindulásától az alvadék keletkezéséig eltelt idő a páciens plazmájában, másodpercben kifejezve
Prothrombin idő kontroll – az alvadási folyamat beindulásától az alvadék keletkezéséig eltelt idő alvadási szempontból normál kontroll egyének kevert plazmájában, másodpercben kifejezve
Prothrombin INR – a páciens INR értéke

A szájon át szedhető kumarin származékok megfelelő adagolása akkor valósul meg, ha az INR értéke: 2,0-3,0 között van. Amennyiben a páciensnél a következő események, illetve állapotok fordulnak elő: műbillentyű, lupus anticoagulans, megfelelő terápiás tartományban lévő INR érték mellett kialakuló újabb trombózis; úgy a kívánatos INR érték: 2,5-3,5 között kell, hogy legyen.
Kérjük, a megfelelő gyógyszer adagolás ellenőrzését, illetve annak értékelését bízza szakemberre.
Amennyiben a páciens véralvadásgátló kezelésben nem részesül, a prothrombin idő emelkedett értékét okozhatja: II, V, VII és X-es véralvadási faktorok hiánya, ugyanezen faktorok elleni gátlótestek jelenléte vagy lupus anticoagulans pozitivitás.
A prothrombin idő csökkent értékét tapasztalhatjuk terhességben a megnövekedett vértérfogat (vérplazma) miatt.

 

Preanalitikai információk
A vizsgálatokhoz nátrium-citrát alvadásgátlót tartalmazó kék kupakos csőbe kell a vért levenni. A vizsgálatok az ilyen módon levett vérből centrifugálást követően nyert plazmából történnek.
A kumarin hatását befolyásolják bizonyos élelmiszerek, így azok mellőzése javasolt kumarin terápia alkalmazása alatt: spenót, paradicsom, bab, borsó, káposzta, szója, alkohol.

 

 

Irodalmi hivatkozás:
1.    Siemens Dade Innovin tesztleirat, Ref.szám: B4212G40E46 Rev. 05 (2012)
2.    A. Tripodi, V. Chantarangkul, M. Clerici, B. Negri, M. Galli, P. Mannuccio Mannucci: Laboratory control of oral anticoagulant treatment by the INR system in patients with the antiphospholipid syndrome and lupus anticoagulant. Results of a collaborative study involving nine commercial thromboplastins. Brit J Haem 115, 672-678 (2001)
3.    Hoffbrand A.V., Moss P.A.H., Pettit J.E.: A hematológia alapjai, 306-323, Medicina, 2011

A vizsgálat ára: 900 Ft

Eredmény kiadás: 1 munkanap