Összfehérje

250 Ft

Összfehérje

Összfehérje

 


Élettani, kórélettani háttér:


A vér egyik fő alkotóeleme a fehérje. A vérplazma több száz különböző fehérjét tartalmaz, amelyek együttes mérése adja meg az összfehérje mennyiségét. A legtöbb fehérjét a máj termeli, az immunglobulinokhoz tartozó fehérjéket pedig a fehérvérsejtek csoportjába tartozó plazmasejtek.

A fehérjék feladata a vérben sokrétű. Vannak szállítófehérjék, amelyek lipideket, hormonokat, ionokat és metabolit termékeket szállítanak. Más fehérjék enzimatikus aktivitással rendelkeznek. A plazmafehérjék egyik csoportja az immunglobulinok a komplement rendszer fehérjéivel együtt a szervezetet megtámadó különböző kórokozók leküzdésében segítenek.

Ezenkívül a fehérjék fontos szerepet játszanak a vér kolloid ozmotikus nyomásának fenntartásában, a véralvadásban.

Az alultápláltság, bizonyos aminosavak hiánya és a glükagon nevezetű hormon gátolják a máj fehérjeszintézisét. Más hormonok, például a glükokortikoidok, növekedési hormonok, pajzsmirigyhormonok és az inzulin pedig serkentik azt.


 


Klinikai jelentősége:


Az összfehérje mérésével információt nyerhetünk  a máj és a vesék működéséről, a szervezet vízhomeosztázisáról.


 


Laboratóriumi módszer:


Spektrofotometria.


 


Eredmények értelmezése:


Az összfehérje értéke relatívan megemelkedik kiszáradás esetén (pl.: kevés folyadékbevitel, hasmenés, hányás) illetve csökkenhet, ha a vérplazma mennyisége emelkedik (pl.: intravénás infúzió, túlzott folyadékbevitel).

Hypoproteinaemia esetén az összfehérje értéke csökkent, általában az albumin csökkenése miatt. Ilyenkor kialakulhat oedema és vérömleny is.

Hypoproteinaemia olyan betegségek esetén alakulhat ki, amelyekben:


csökken a fehérjeszintézis (májbetegségek),

csökken a táplálékkal felvett fehérje mennyisége (alultápláltság, fehérjefelszívódási zavarok),

nő a fehérje vesztés (vesebetegségek pl. nephrosis szindroma).

A ritkábban előforduló hyperproteinaemiában az összfehérje értéke emelkedik. Ezt általában az immunglobulinok fokozott termelésével járó betegségek okozzák (monoklonális gammopathia, bizonyos autoimmun betegségek, krónikus gyulladással járó betegségek).

Dysproteinaemia esetében az összfehérje értéke változatlan maradhat, de a különböző fehérjék aránya drasztikusan megváltozik. Ilyenkor a fehérjék arányának megállapításához fehérje elektroforézis vizsgálat válhat szükségessé.

Bizonyos fehérjék hiánya örökletes, genetikai eredetre vezethető vissza.


 


Preanalitikai információk:


Álló helyzetben vett vér esetén az összfehérje értéke 10%-al magasabb eredményhez vezet, mint fekvő helyzetben vett vér esetén. A laboratóriumi vizsgálathoz nem szükséges éhgyomri vérvétel. A vérvétel szérumos (sárga kupakos) csőbe történik.


 


 


Forrás:

Debreczeni Lóránd és Kovács L. Gábor, Gyakorlati laboratóriumi medicina 247-248. o.

A vizsgálat ára: 250 Ft

Eredmény kiadás: 1 munkanap