Nutritív molekuláris allergia – Földimogyoró panel
rAra h1, h2, h3 tároló fehérje, rAra h6, rAra h7, rAra h8, rAra h9 ns lipid-transzfer protein, CCD
Földimogyoró panel
A földimogyoró rendkívül erős élelmiszerallergén, amely súlyos tüneteket okozhat alacsony koncentrációban is.
A földimogyoró allergia világszerte a leggyakoribb ételallergia. A gyerekek körülbelül 10%-a érzékeny a földimogyoróra, azonban csak 1-2%-uk allergiás rá valójában, mutat szenzitizációt a specifikus, klinikailag releváns allergén komponensekre. A következő allergének elleni szenzitizáció megnövekedett rizikót jelent súlyos allergiás reakciók illetve anafilaxiás sokk kialakulására: tároló fehérjék, kupin család (Ara h1, Ara h3), prolaminok (Ara h2, Ara h6, Ara h7 – ez csak ebben a tesztben érhető el jelenleg!) és lipid transfer protein (Ara h9). Ezzel ellentétben az esetek döntő többségében a PR10 proteinek és profillinek elleni szenzitizáció csak enyhe reakciókat, orális allergiaszindrómát (OAS) okoz.
Összefoglalás:
- az allergiás megbetegedések száma egyre inkább nő, ma már népbetegségnek számít
- az allergia I-es típusú túlérzékenységi reakció, melynek során specifikus IgE antitestek termelődnek
- a jelentkező tünetek változatosak (kiütés, gyomor- és bélrendszeri panaszok, szisztémás reakciók, ritka esetben akár anafilaxia…), általában az allergénnel történő expozíciót követően rövid időn belül jelentkeznek
- a komponens alapú allergiavizsgálattal elkülöníthető, hogy az allergén mely alcsoportja felelős az allergia kiváltásáért
- a módszer ezáltal lehetőséget nyújt a magas és alacsony rizikójú alcsoportok elkülönítésében, a keresztallergiák lehetőségének felmérésében, a kinőhetőség és prognózis jóslásban
- a földimogyoró panelben az összes major komponens együttesen vizsgálható
- a vizsgálat komponensek: rAra h1 földimogyoró, rAra h2 földimogyoró, rAra h3 földimogyoró, rAra h6 földimogyoró, rAra h7 földimogyoró (jelenleg csak ebben a tesztben érhető el), rAra h8 földimogyoró, rAra h9 földimogyoró
- a komponenseket egyesével vizsgálva jósolható, mely esetben áll fenn magasabb rizikó súlyos reakciók és anafilaxia kialakulására, illetve lehetséges-e az étel hőkezelve történő fogyasztása
- a vizsgálat eredményét a diéta, szteroid- és immunszupresszív gyógyszerek szedése befolyásolja
A vizsgálat ára: 23 500 Ft
Eredmény kiadás: 9 munkanap