MyRHEUMA – fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők

249 000 Ft

MyRHEUMA – fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők

Személyre szabott gyógyítás a Farmakogenetika segítségével (PGx)

Az amerikai Nemzeti Egészségstatisztikai Központ egyik legújabb jelentése szerint a legálisan alkalmazott gyógyszerek legveszélyesebb csoportja a fájdalomcsillapítóké.

A gyógyszerek veszélyes mellékhatásainak csökkentése érdekében emiatt nagy az igény a gyógyszerek személyre szabott kiválasztására és az adagolás egyéni beállítására mind az akut, mind a krónikus fájdalomcsillapítás területén.

A SYNLAB egy új farmakogenetikai tesztet fejlesztett ki a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazásához. A teszt a gyógyszer-átalakító és lebontó enzimek, szállítómolekulák és a gyógyszercélpontok olyan egyedi genetikai variációit vizsgálja a páciensben, melyek befolyásolják a gyógyszerek hatékonyságát és toxicitását.

Ezért válassza a SYNLAB MyRHEUMA farmakogenetikai tesztjét!


SYNLAB MyRHEUMA panel:
Panel Legfontosabb gyógyszerek Elemzett gének
MyRHEUMA
  • Fájdalomcsillapítók
  • Gyulladáscsökkentők
  • Lázcsillapítók
Legfontosabb gének: CYP2D6, CYP2C9, UGT-k
További elemzett gének: CYP1A2, CYP3A4, CYP3A5, CYP2C8, CYP2C19, CYP2E1

MyRHEUMA leletminta – Fájdalomkezelés:

Típus: gyulladáscsökkentők, fájdalom- és lázcsillapítók

Gyógyszerosztály Generikus név Elsődleges átalakítók Csökkent hatás lehetséges Előírás szerint alkalmazandó Fokozott toxicitás lehetséges
Nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek
Ecetsav-származékok diklofenák UGT2B7 zöld jel
nabumeton CYP1A2 zöld jel
indometacin CYP2C9 piros jel

A szimbólumok jelentése:
sárga jel: A sárga kóddal jelölt hatóanyagot tartalmazó gyógyszernek csökkent hatása lehetséges, ezért az adagolást növelni szükséges, vagy másik gyógyszert kell alkalmazni!
zöld jel: A zöld kóddal jelölt hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek a megszokott adagolásban írhatók fel.
piros jel: A piros kóddal jelölt hatóanyagok esetén a gyógyszer toxicitásának kockázata áll fenn, emiatt csökkenteni kell a dózist, vagy másik gyógyszert kell alkalmazni!


  • Felmérések szerint a közismert gyógyszerekre (ideértve a fájdalomcsillapítókat is) adott válaszreakciók több mint negyedét jelentősen befolyásolják az egyéni genetikai variációk.
  • Például tumoros megbetegedések során a betegek mintegy 30%-a nem reagál jól a morfinra vagy származékaira a nem megfelelően választott fájdalomcsillapító vagy az el-viselhetetlen mellékhatások miatt.
  • A kodein a betegek 5-10%-ában nem csillapítja a fájdalmat, mert náluk a CYP2D6 enzim nem működik. A genetikai okok miatt „ultragyors bontókat” viszont súlyos, akár halálos kimenetelű mellékhatások fenyegetik. Arányuk az europid népességben 1-2%, azonban egyes arab, etióp és észak-afrikai populációkban elérheti a 28%-ot.
  • A MyRHEUMA elősegíti a gyógyszeres kezelés célzott tervezését és alkalmazását.
  • A MyRHEUMA teszt alapján kezelt páciensek esetében lényegesen kisebb a nem kívánt gyógyszer-mellékhatások okozta egészségügyi költség és az orvosi vizitek száma, mint abban a kontrollcsoportban, melynek kezelése során nem veszik figyelembe a farmakogenetika eredményeit.


ORVOSI TÁJÉKOZTATÓ LETÖLTÉSE  

GYÓGYSZERLISTA MEGTEKINTÉSE  A vizsgálat ára: 249 000 Ft

Eredmény kiadás:

21 munkanap