MMP3 (reumatoid arthritis)

19 200 Ft

MMP3 (reumatoid arthritis)

A rheumatoid arthritis-ről

A rheumatoid arthritis egy krónikus, sokízületi gyulladással járó reumatológiai megbetegedés. Előfordulási gyakorisága 40-50 életkor közé tehető, a nőknél gyakrabban fordul elő. Kialakulásáért genetikai hajlam, környezeti és gyulladásos folyamatok tehetők felelőssé. A betegség nagyfokú gyulladással és ízületi károsodással jellemezhető, mely leggyakrabban a kéz és láb kisízületeit érinti. Hosszú távon a tartósan fennálló gyulladás jelentős fájdalomhoz, ízületi deformációhoz és mozgáskorlátozottsághoz vezethet. A betegség tünetei, hosszú távú szövődményei és a tartós gyulladásnak köszönhető fokozott szív-érrendszeri rizikója miatt az időben felállított diagnózis és a megfelelően megválasztott kezelés kulcsfontosságú szerepet játszik a hosszú távú kimenetelben.

A vizsgálatról

A labordiagnosztikai vizsgálatok a rheumatoid arthritis kivizsgálásában is szerepet játszanak. A jelenleg használt laborparaméterek (Rheumatoid faktor, Anti-citrullinált protein antitestek) a betegség jelenlétét jelző biomarkereknek tekinthetőek, azonban a betegség aktivitásának felmérésére, a kezelésre adott válaszreakció nyomonkövetésére és a radiológiai progresszió előrejelzésére mind a mai napig nem áll rendelkezésünkre megfelelő biomarker. Erre a célra alkalmas ígéretes biomarker a 3-as típusú mátrix metalloproteináz (MMP3), melyet a synovialis fibroblast sejtek és chondrocyták termelnek. Az MMP3 a kötőszöveti átalakulásban vesz részt, a II-es, III-as, IV-es, IX-es és X-es típusú kollagén bontását végzi, valamint képes más fehérjéket és bizonyos enzimeket aktiválni.

Kinek ajánljuk?

A vizsgálat elvégzése a reumatológus szakorvosok számára segítséget nyújthat a diagnózis felállításában és a betegség hosszú távú követésében. A vizsgálat elősegítheti a személyre szabott terápia megtervezését, segítséget nyújthat a betegség aktivitás és a terápiás válaszreakció követésében.

Miről tájékoztat a vizsgálat?

Az MMP3 szint összefüggést mutathat synovialis gyulladás (ízületi tok belső hártyájának gyulladása) és a radiológiai károsodás mértékével.

Leletértelmezés

A diagnózis a klinikai tünetek, laboratóriumi és radiológiai vizsgálatok alapján állítható fel.

A vizsgálat ára: 19 200 Ft

Eredmény kiadás: 21 munkanap