M2-PK marker

16 900 Ft

M2-PK marker


Élettani, kórélettani háttér

A piruvátkináz a glükóz anyagcsere egyik fontos enzime, ennek az enzimnek az egyik formája az M2. Az M2-PK izoenzimet a proliferáló sejtek és daganatsejtek is termelik. A vérből detektálható M2-PK nem daganat specifikus, különféle daganattípusokban is szekretálódik. A széklettel ürülő M2-PK azonban jól alkalmazható markere a vastagbélráknak.


Klinikai jelentőség

Non-invazív szűrővizsgálati eljárás, melynek szenzitivitása a colorectális carcinomában 80%, specificitása tünetmentes egyéneknél 96%. Mivel a vastagbél daganat rendkívül lassan is kialakulhat, tünetet pedig csak későn okoz, ezért a teszt elvégzése javasolt – mással nem magyarázható – gyomor és bélrendszeri tünetek esetén.


Laboratóriumi módszer

ELISA


Eredmények értelmezése

Az eredmény pozitivitása esetén további vizsgálatok. Gyulladásos bélbetegségekben, colitis ulcerosában, M.Crohn-ban is előfordulhat emelkedett érték, emellett nem daganatos betegségekben, sarcoidosisban, fibrosisban, tuberculosisban is. Negatív eredmény fennálló fizikai tünetekkel további kivizsgálást igényelnek. A teszt a kolonoszkópiát nem helyettesíti.


Preanalitikai információk

Hasmenéses székletből a mintavétel nem végezhető el, mivel a minta hígulása álnegatív eredményekhez vezethet. Az étrend és a gyomor-bélrendszeri vérzés az eredményt nem befolyásolja.


Hivatkozások

Instruction Manual – Quantitative Determination of the Tumor M2-Pk – Stool Test
C. Tonus, G. Neupert, K. Witzel: The faecal tumour M2-PK screening test for invasive & pre-invasive colorectal cancer: estimated specificity &results as a function of age for a study population of 4854 volunteers (NOWOTORY Journal of Oncology 2009)


  További információ

  A mintavevő helyes használataA vizsgálat ára: 16 900 Ft

Eredmény kiadás: 10-12 munkanap