Kreatinin (+eGFR)

420 Ft

Kreatinin (+eGFR)

Kreatinin

 

Klinikai jelentőség

A kreatinin az izomban előforduló fehérjemolekulának, a kreatinnak a lebomlása során keletkezik, a vese választja ki. A vérszérumban mérhető koncentrációját az izomtömeg határozza meg, de függ az életkortól, nemtől és a testsúlytól is.
Laboratóriumi jelentősége elsősorban a vesefunkció, az un. glomeruláris filtráció-GFR- megítélésében van.

A GFR információt szolgáltat a vese szűrőfunkciójáról, nevezetesen azon vérplazma térfogatról, amelyet a vese időegység alatt megszabadít a méreganyagoktól. A GFR egy számolt érték, amelyben a kreatinin vérben mérhető koncentrációja mellett, az átlagos testfelszín értéke is megjelenik az összetevők között. Laboratóriumokban az eGFR (estimated Glomerulus Filtration Rate), vagyis a becsült glomeruláris filtrációs ráta használata terjedt el. Az eGFR képlete a nemet és életkort is tartalmazza.

 

Laboratóriumi módszer

Spektrofotometria

 

Eredmények értelmezése

A vérszérum alacsony kreatinin koncentrációja kisebb izomtömeget jelez, míg a magas érték különböző vesebetegségekkel, fokozott fehérjebevitellel, izomsérüléssel (rabdomiolízis) hozható összefüggésbe.

Az eGFR fordítottan arányos a vérszérum kreatinin koncentrációjával, és hamarabb csökken az értéke, mint ahogy a szérum kreatinin koncentrációja a referenciatartomány fölé emelkedne, így a vesebetegségek lefolyásának megítélésében diagnosztikai értékű paraméter. Vesebetegségekben csökken, míg terhességben emelkedik az értéke.

 

Preanalitikai információk

A vérvétel előtt egy éjszakán át tartó éhezést követően javasolt elvégezni, mivel a húsfogyasztás növelheti a vér kreatinin koncentrációját.

 

 

Irodalom

William J. Marshall: Klinikai kémia 79 old.
Szabó Antal, Vásárhelyi Barna: Bevezetés a laboratóriumi medicinába 251-253 old.

A vizsgálat ára: 420 Ft

Eredmény kiadás: 1 munkanap