Kortizol (nyál)

5 000 Ft

Kortizol (nyál)

Élettani, kórélettani háttér:

A kortizol (hidrokortizon) a mellékvesekéregben termelődő glukokortikoid hormon. A kortizol számos fontos élettani folyamatban (pl. az energia-metabolizmus, az elektrolit-egyensúly és a vérnyomás fenntartása, az immunrendszerre gyakorolt hatás és a stresszre adott válaszok) fontos szerepet tölt be. Egy egészséges mellékvese a kora reggeli órákban termeli a legtöbb kortizolt, majd mennyisége a nap folyamán csökken.
A nyálból történő hormonvizsgálat számos előnyt kínál: a mintavétel fájdalommentes és bármely időpontban és helyen megtörténhet. A nyálba, melyet három nagy nyálmirigy termel,  a zsíroldékony szteroidhormonok átlépnek a vérből, így  válik a kortizol is.

 

Klinikai jelentőség:

Elégtelen kortizol mennyiség esetében nem-specifikus tünetek mutatkozhatnak: testsúlyvesztés, izomgyengeség, fáradékonyság, alacsony vérnyomás és a hasi fájdalom. A kortizol túltermelése magas vérnyomást, emelkedett vércukor értéket, elhízást, a has bőrén bíborszínű csíkokat, izomgyengeséget és csontritkulást (osteoporosist) okozhat. Nőkben rendszertelen havivérzést és megerősödő arcszőrzetet; a gyerekeknél késleltetett növekedést és kis testmagasságot eredményezhet.
A normális értékektől való tényleges eltérés mögé a hormon napi profiljának felállításával lehet betekinteni. A nyálból való mintanyerés egyik célja a pszichés megterhelés megszűntetése. Mivel a kortizol stresszhormon, a mérési eredményeket meghamisítja a stressz. A profil felállításához pl. éjféli minta is szükséges, ami gyakran nehezen kivitelezhető

 

Laboratóriumi módszer:

Immunkémiai vizsgálat, mely elektro-kemilumineszcenciás módszerrel történik.

 

Eredmények értelmezése:

Magasabb kortizol szint stressz-válaszok, pszichiátriai betegségek,
cukorbetegség, alkoholizmus és terhesség esetén (amely Cushing szindrómás betegek esetén diagnosztizálási problémát okozhat) és elhízott állapotban fordulnak elő. Alacsony kortizol szintek a ritkán előforduló mellékvese-enzim hibás betegeknél és hosszan tartó stresszhelyzet esetén fordulnak elő.4

 

Preanalitikai információk:

A vizsgálathoz speciális mintavevő szükséges, a mintavételnél  mellékelt útmutató utasításait kell követni.
A mintavétel előtt be kell tartani bizonyos szabályokat, a megfelelő eredmény érdekében: a mintavételt megelőző két órán belül enni-inni nem szabad, alkoholt, kávét fogyasztani tilos, kerülni kell az erőteljesebb testmozgást, edzést.  Fél órával a mintavétel előtt kerülje a fogmosást, szájöblítést, rágógumizást.

 

Irodalom:
Roche Insert Ref: 06687733 190 Cortisol II
www.labtestonline.hu

A vizsgálat ára: 5 000 Ft

Eredmény kiadás: 5-7 munkanap