Koronavírus (SARS-CoV-2) neutralizáló antitest vizsgálat

9 000 Ft

Koronavírus (SARS-CoV-2) neutralizáló antitest vizsgálat

A koronavírus elleni oltás, vagy a fertőzés és felgyógyulás után legtöbbünk csupán a termelődött IgG antitestek összes mennyiségére kíváncsi, azonban az immunválasz szempontjából a koronavírus ellen specifikusan termelődő, úgynevezett neutralizáló (azaz semlegesítő) antitestek szintje fontos, mivel ezek tudják „semlegesíteni” a koronavírust.

A neutralizáló antitestek működéséről

A SARS-CoV-2 elleni vakcináció, vagy a vírussal való fertőzés következtében az immunrendszer specifikusan olyan antitesteket is termel, melyek a vírus tüskefehérjéhez (spike protein) kötődve képesek megakadályozni a SARS-CoV-2 vírus bejutását a sejtekbe, ezzel meggátolva a vírus felszaporodását a szervezetben egy következő fertőzés során. Ezeket a specifikusan termelődő antitesteket nevezzük neutralizáló (közömbösítő) antitesteknek.

Hogyan mérhető a koronavírus neutralizáló antitestek szintje?

A neutralizáló antitest mérése során minden, a SARS-CoV-2 koronavírus ellen specifikusan termelődő neutralizáló antitestet azonosítunk. A vizsgálatot vénás vérből végezzük, melynek során azt mérjük, hogy a perifériás vérben keringő antitestek milyen arányban képesek specifikusan gátolni a vírus kötődését a sejtjeink felszínén lévő ACE-2 receptorokhoz vér szérumból vagy plazmából. A mérési eredményt ACE-2 receptor gátlási százalék értékben kifejezve adjuk meg, és ≥ 30% értéktől pozitív az eredmény.

Mérési módszer: cPass SARS-CoV-2 Neutralization Antibody Detection kit (GenScript), IVD, ELISA

Miben tér el a neutralizáló antitest mérés más antitest vizsgálattól?

Az összes IgG antitest szint eredménye nem mutat összefüggést a vírussal szembeni védettség mértékével, ugyanis csak a SARS-CoV-2 koronavírus ellen specifikusan termelődő neutralizáló antitestek tudják megakadályozni azt, hogy a vírus az ACE-2 receptoron át bejusson a sejtekbe. A vérben keringő neutralizáló antitestek relatív mennyisége arányos a védettség mértékével. A vizsgálat eredménye százalékos értékben azt fejezi ki, hogy milyen arányban vannak jelen koronavírus neutralizáló antitestek, mely a védettséggel összefügg.

Hogyan tud SARS-CoV-2 koronavírus elleni neutralizáló antitest vizsgálatot kérni?

A neutralizáló antitest vizsgálathoz a speciális csövet igénylő vérvétel miatt a mintavétel hétfői és szerdai napokon délelőttönként érhető el a SYNLAB kijelölt mintavételi helyein telefonos vagy online előjegyzéssel. A vérvételi helyek listáját, ahol a vizsgálatot meg tudja rendelni, itt találja meg.

A vizsgálat ára: 9 000 Ft

Eredmény kiadás: 10 munkanap