Inzulin időpontonként

3 800 Ft

Inzulin időpontonként

Inzulin/Inzulin időpontokban (’30, 60’, 90’, 120’, 180’)

 

Élettani, kórélettani háttér:

Az inzulin a hasnyálmirigy által kiválasztott hormon, melynek termelődését a vércukor értéke szabályozza. Az inzulin feladata abból áll, hogy elősegíti a cukor felvételét a májsejtekben, a zsírszövetben és az izomszövetben.

 

Klinikai jelentőség:

A szérum inzulin meghatározására többnyire olyan betegek esetében kerül sor, akiknél a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) tünetei jelentkeznek.
Ha túl alacsony a szabad, biológiailag aktív inzulin koncentrációja, akkor diabetes mellitus (cukorbetegség) alakulhat ki.

 

Laboratóriumi módszer: Immunkémia

 

Eredmények értelmezése:

Az inzulin szintet összefüggéseiben kell értelmezni. Ha az éhezési inzulin és glükóz szint normál, akkor igen valószínű, hogy a szervezet glükóz szabályozó rendszere normálisan működik.  Ha az inzulin szint magas, és a glükóz szint normál és/vagy kissé emelkedett, akkor ott sejt szinten lehet némi inzulin rezisztencia. Ha az inzulin szint alacsony, és a glükóz szint magas, akkor legvalószínűbb, hogy nem termelődik elegendő inzulin. Ha az inzulin szint normál vagy megemelkedett, és a glükóz szint alacsony, akkor a beteg a túlzott mennyiségű inzulin miatt hipoglikémiás.
Megnövekedett  inzulin szint fordul elő a következő esetekben: akromegália, Cushing-szindróma, kortikoszteroidok, levodopa, szájon át szedhető fogamzásgátlók hatására, fruktóz ill. galaktózintoleranciában, elhízás esetén, inzulinrezisztenciában, valamint korai 2. típusú diabéteszben.
Csökkent inzulin szint fordul elő diabeteszben és a hipofízis alulműködése esetén.

 

Preanalitikai információk:

Az inzulinszint vizsgálható éhgyomorra, illetve (elsősorban orvosi javaslatra) glukózterheléssel párhuzamosan.
Glukózterhelés esetén a beteg az éhgyomri vérvételt követően elfogyasztja a 75 gramm cukrot tartalmazó oldatot, majd az orvos által javasolt időközönként (leggyakrabban ezekből az időpontokból választva: 30-60-90-120-180 – percenként) újabb vérvétel történik. A kapott vércukor és inzulin mérési eredményekből a kezelőorvos következtetni tud a fennálló csökkent cukortűrő képességre (glukóztoleranciára) ill. az inzulinrezisztencia lehetőségére.
(Az inzulin meghatározás igen érzékeny a vérminta megfelelő minőségére. Ritkán előfordulhat, hogy a vérminta hemolitikussá válik a nem megfelelő vérvételi technika miatt (erről a beteg nem tehet!), ilyenkor a vizsgálatot meg kell ismételni.)

 

 

Irodalom:
www.labtestonline.hu
Roche insert Ref: 12017547 122
ADVIA Centaur® Insulin teszt REF 02230141

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

A vizsgálat ára: 3 800 Ft

Eredmény kiadás: 1-3 munkanap