Inzulin

3 800 Ft

Inzulin

Inzulinrezisztencia vizsgálata

Az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot. Inzulinrezisztencia során az inzulin hatása csökken, és hiába termelődik megfelelő mennyiségű inzulin, a sejtek mégsem képesek felvenni a működésükhöz szükséges glükózt. Ennek hatására a szervezet még több inzulint termel, de a kapacitása végül kimerül. Ekkor már nem képes elegendő mennyiségű inzulint termelni, a cukorháztartás pedig felborul. A sejtek nem tudják felvenni a cukrot, így az a vérkeringésben marad, és megnő a vércukorszint.

Sokszor már csak magát a kialakult cukorbetegséget diagnosztizálják, amikor akár már szövődmények is kialakultak, pedig az inzulinrezisztencia életmódváltással és egyszerű gyógyszeres kezeléssel jól karbantartható.

A vizsgálat éhgyomri és 75 g glükóz oldat megivása utáni vércukor és inzulin mérésekből áll. Az éhgyomri és 120 perces mérések az értékeléshez mindenképpen szükségesek.

Az inzulinrezisztencia és a béta sejtek működésének mérőszáma a HOMA-index. Amennyiben ez az érték 4 feletti, a HOMA-indexet kórosnak tekintjük.

 

Az inzulinrezisztencia vizsgálat elvégzésének indikációi

cukorbetegséget megelőző állapot megállapítására: az inzulinrezisztencia a diabétesz előkapuja

policisztás ovárium szindróma gyanúja esetén: a petefészekben ciszták jelennek meg, nincs normális peteérés, a ciklus szabálytalan, jellemző a kóros szőrnövekedés

meddőségi problémák kivizsgálásánál: az inzulinrezisztencia az egyik leggyakoribb oka a sikertelen terhességnek

terhesség során: a megváltozott hormonháztartás hatására kialakulhat inzulinrezisztencia és terhességi cukorbetegség

túlsúly, helytelen táplálkozás és életmód, metabolikus szindróma fennállása esetén (a metabolikus szindróma egy tünet együttes, melynek jellemzői az elhízás, magas vérnyomás, magas vérzsír- és koleszterinszint, valamint a csökkent glükóz tolerancia)

családi halmozódás esetén: a genetikai hajlam meghatározó az inzulinrezisztencia kialakulásában

androgén túlsúly esetén: a megnövekedett tesztoszteronszint hatására jelentkezhet hajhullás, zsíros bőr, kóros szőrnövekedés

 

A teszt helyes kivitelezése

A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, előzetes (minimum 10 órán keresztüli) koplalást követően.

A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges.

A vizsgálatot megelőző napokban a terhelendő személynek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie.

A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.

A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások, stb.) fennállását figyelembe kell venni – egyes esetekben indokolt lehet a terheléses vizsgálat halasztása is.

A teszt elvégzéséhez 75 gramm glükózt kell 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt elfogyasztani (gyermekek számára 1,75 gramm/testtömeg kg, de maximum 75 gramm tesztdózis ajánlott).

A szénhidrát-anyagcsere kategorizálásához elégséges a terheléses vizsgálat 0. és 120. percében mért értéket figyelembe venni. Egyéb klinikai és experimentális célok további időpontokban történő vizsgálatot is indokolttá tehetnek.

Mintaigény: mintavételi időpontonként 1 géles cső

Mintatárolás: centrifugálva 1 napig +4oC-on

A vizsgálat díjáról az Áraink oldalon található Kedvezményes vizsgálati csomagok árjegyzékből tájékozódhat.

 

 

A vizsgálathoz szükséges 75 gramm glükóz (lsd. fent) megvásárolható a patikában, ill. a vérvételi pontjainkon is.

A vizsgálat ára: 3 800 Ft

Eredmény kiadás: 1-3 munkanap