HIV-1,2 antitestek, HIV-1 antigén kimutatása

8 800 Ft

HIV-1,2 antitestek, HIV-1 antigén kimutatása


Klinikai jelentőség

A HIV (Human Immunodeficiency Virus, Humán Immundeficiencia Vírus,) fertőzés az egész világot érintő probléma. A WHO (World Health Organisation) 2018-as adatai alapján a világon összesen 37,9 millió HIV-fertőzött személy él. Magyarországon az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) adatai alapján 1985-2018 között 3796 HIV-fertőzött személyt regisztráltak, ebből 2018-ban 229 az újonnan jelentett beteg. A potenciális fertőző forrást jelentő felderítetlen esetek száma nem határozható meg, de a szakemberek becslése szerint valószínűleg jóval meghaladja a regisztrált fertőzöttek számát.


Élettani, kórélettani háttér

A HIV a szervezet immunrendszerét megtámadó vírus, aminek következtében a szervezet nem tud megfelelően védekezni egyéb fertőzésekkel szemben. A vírus élethosszig tartó fertőzést alakít ki, nem eliminálódik a szervezetből. A HIV-fertőzés kezdeti tünetei a fertőződés után az esetek többségében 3-6 héten belül jelentkeznek. Legjellemzőbb a láz, átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodás, fáradékonyság, rossz közérzet, izomfájdalom, esetleg kiütések. Ezek a tünetek általában egy-két hét alatt maguktól megszűnnek. Ezután évekig (akár 5-10 év) tünetmentes időszak következik, miközben a vírus folyamatosan pusztítja az immunsejteket. A tünetmentes stádium után generalizált, tartós lymphoadenopathia alakul ki, amely 2-3 évig is eltarthat. Végül kialakul az AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome, szerzett immunhiányos tünetegyüttes), mely súlyos immunhiányos állapot. Az immunrendszer legyengülése miatt ebben a stádiumban jellemzőek az opportunista fertőzések: olyan baktériumok (pl. Pneumoncystis carinii, Mycobacterium spp.), vírusok (pl. Cytomegalovírus, Herpes simplex) vagy gombák (pl. Candida albicans) okozta fertőzések, mely egészséges immunrendszerű emberek esetében tünetmentes vagy enyhe tünetekkel járó betegségeket okoznak, immunhiányos állapotban súlyos kórfolyamatok indulnak el. A betegség máig gyógyíthatatlan, de az ún. HAART (Highly Active Antiretroviral Therapy, nagy hatékonyságú antiretrovirális terápia) kezeléssel nagymértékben lelassítható a vírus szaporodása, és ennek következtében az AIDS kialakulása.


Emberről emberre terjed:

 • szexuális úton (orális, anális és vaginális úton is)
 • emberi vérrel történő direkt kontaktus útján (pl. sérülés, transzfúzió)
 • fertőzött fecskendő használatakor 
 • anyáról magzatra (terhesség alatt, szüléskor, szoptatáskor)


Vizsgálati indikációk:

 • STD (Sexual Transmitted Diseases, szexuális úton terjedő betegségek) fertőzés gyanúja
 • más STD fertőzésben szenvedő beteg további vizsgálata
 • promiszkuitás (szexuális partnerek gyakori váltogatása)
 • intravénás droghasználat
 • beteg vérével való sérülés esetén (egészségügyi személyzet)
 • invazív beavatkozást végző egészségügyi személyzet szűrése


Laboratóriumi módszer

Laboratóriumunkban negyedik generációs HIV-tesztet használunk, mely során a vérmintából a HIV-1,2 antitesteket és a HIV-1 p24 antigént mutatjuk ki CMIA (Chemiluminescent Microparticle Immunoassay, kemilumineszcens mikropartikulumos  immunteszt) módszerrel. A negyedik generációs tesztek kiváló szenzitivitással (99,78-100%) és specifitással (99,5-99,93%) rendelkeznek. 


Eredmények értékelése

Negatív eredmény esetén nincs szükség ismételt vizsgálatra, amennyiben a lehetséges fertőződés óta legalább 6 hét telt el és nem jelentkeztek a HIV-fertőzés korai tünetei. Egyéb esetben megfontolandó a lehetséges fertőződéstől számított 6 és 12 hét között kontroll vizsgálat végzése a szerológiai ablak periódus lehetősége miatt.

Reaktív eredmény esetén a jogszabály alapján végezzük az ismételt méréseket és a vérmintát a Nemzeti Népegészségügyi Központ HIV Nemzeti Referencia Laboratóriumába továbbítjuk megerősítő vizsgálatokra a 2. vérminta bekérésével együtt.

Páciens által direktben megrendelt HIV vizsgálat esetén a nem-negatív eredmény esetén szerződéses partnerünk STD szakorvosa részére továbbítjuk a páciens adatait, aki felveszi a pácienssel a kapcsolatot a jogszabályilag kötelezően előírt szakmai tanácsadás („counselling”) és a megerősítő laboratóriumi vizsgálathoz szükséges mintavétel biztosítása érdekében. A tanácsadás és az ismételt vizsgálat a páciens számára semmilyen költséggel nem jár, mivel ezek díjainak térítését a Synlab vállalja. Amennyiben fenti tájékoztatást nem kívánja tudomásul venni, a HIV vizsgálatot nem áll módunkban elvégezni magánpáciensek számára, tekintettel arra, hogy a jogszabályi előírásoknak abban az esetben nem tudunk eleget tenni!


Preanalitikai információk
 • minta típusa: vér (natív vér, savó, plazma)
 • mintavétel módja: vénapunkció, ideje: bármikor, nem szükséges éhgyomor
 • mintavételi eszköz: natív vérvételi cső
 • mintatárolás és szállítás: a natív vér hűtőszekrényben 4°C-on 1-2 napig tárolható. Savó beküldése esetén a savó 1 hétig 4°C-on tárolható, hosszabb ideig -20°C-on fagyasztva tárolandó.
Irodalmi hivatkozások:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/hivaids/HIV_adatok/HIV_2018_eves
https://www.who.int/hiv/data/en/
https://www.iusti.org/regions/europe/pdf/2014/2014IUSTIguidelineonHIVtesting.pdf
Orvosi mikrobiológia, Dr. Gergely Lajos, 2003
Infektológia, Szalka András, Timár László, Ludwig Endre, Mészner Zsófia, 2005


A vizsgálat ára: 8 800 Ft

Eredmény kiadás: 4-7 munkanap