Hisztaminintolerancia (DAO)

19 300 Ft

Hisztaminintolerancia (DAO)

 

Élettani, kórélettani háttér

A deamino-oxidáz enzim (DAO) felelős a szervezetben a hisztamin lebontásáért. Az enzim hiányában vagy csökkent működése esetén lebontása jelentősen lelassul, és a hisztamin felszaporodik.

 

Klinikai jelentőség

A klinikai tüneteket a folyamatosan magas hisztamin koncentráció okozza. A DAO enzim hiánya vagy csökkent aktivitása esetén allergiaszerű tünetek fordulhatnak elő, elsősorban magas hisztamin tartalmú ételek, a hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek, valamint nem friss ételek fogyasztása esetén.

 

Leggyakoribb tünetek:

  • Légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj
  • Emésztési problémák: hasmenés, hasfájás, puffadás, gyomorégés
  • Bőrtünetek: bőrviszketés, bőrkiütés, bőrkivörösödés, arckipirulás
  • Vegetatív tünetek: hőhullámok, rohamokban jelentkező izzadás,
  • Szívdobogásérzés, ingadozó vérnyomás
  • Fejfájás, migrén, szédülés
  • Hányinger, émelygés
  • Menstruációs zavarok
  • Ödéma képződés (típusosan szemhéj ödéma)

 

Hisztamin intoleranciát okozó élelmiszerek:

1. Magas hisztamintartalom miatt

  • belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka
  • halkészítmények, elsősorban halkonzervek, rák, csiga, kagyló, polip
  • hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál nagyobb a hisztamin tartalom)
  • savanyú káposzta
  • tartósított zöldségek
  • sör
  • ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
  • vörösbor (minél érettebb a bor, annál nagyobb a hisztamin tartalma)
  • pezsgő
  • csokoládé, kakaó
  • paradicsom, ketchup (pizza is problémát okozhat!)


2. A hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek:

  • ananász
  • papaya
  • avokádó
  • dió
  • gyógyszerek: diclofenac, aszpirin, indomethacin
  • jódtartalmú kontrasztanyagok


3. Nem friss ételek, melyekben hisztamintermelő baktériumok szaporodtak el

 

Laboratóriumi módszer

A vizsgálat során a deamino-oxidáz enzim koncentrációját mérjük ELISA alapú teszttel.

 

Eredmények értelmezése

Csökkent DAO szint valószínűsíti a hisztamin intoleranciát. A mért eredményeket mindig a klinikai tünetekkel együtt kell értékelni.

 

Preanalitikai információk

A vizsgálathoz natív szérum szükséges.
A vizsgálatot antihisztamin szedése nem befolyásolja.
A vizsgálatot különféle gyógyszerek, izomlazítók, narkotikumok, fájdalomcsillapítók, magas vérnyomás elleni gyógyszerek, antiaritmiás szerek, bizonyos antibiotikumok, nyákoldók, hörgőtágítók, H2-receptor antagonisták, citosztatikumok, antidepresszánsok befolyásolják. Ezek a típusú gyógyszerek csak kezelőorvossal történő konzultációt követően hagyhatók el, vagy helyettesíthetők.

 

Hivatkozás:
IDK DAO ELISA Ref K 8500

A vizsgálat ára: 19 300 Ft

Eredmény kiadás: 14-15 munkanap