HCG (Human Chorio-Gonadotropin)

4 600 Ft

HCG (Human Chorio-Gonadotropin)

HCG (humán korion-gonadotropin)

Élettani, kórélettani háttér:

A hCG a méhlepény sejtjeiben képződik, és a sárgatest terhesség alatti fenntartásában játszik szerepet. Már egy héttel a fogamzást követően kimutatható. A hCG-koncentráció terhesség esetén az utolsó menstruációs ciklust követően exponenciálisan emelkedik körülbelül 8–10 hétig, majd csökkenni kezd, amint a placentában szteroid hormonok kezdenek termelődni.
Az emelkedett hCG-érték további forrása lehet a méhen kívüli terhesség, a fenyegető abortusz, a nemrégiben történt terhesség megszakítás, valamint bizonyos daganatok is.

Klinikai jelentőség:

  • A terhesség korai felismerése és monitorozása. A vizsgálat – más paraméterekkel együtt – arra is használható, hogy a segítségével felbecsüljék a 21-es triszómia (Down-szindróma) kockázatát. A kromoszóma rendellenesség diagnosztizálásához további vizsgálatok szükségesek.
  • Onkológiai esetekben, trofoblaszt eredetű betegségben szenvedő betegek kezelésénél. Ez a vizsgálat a petefészekben, a placentában vagy a herében kialakult HCG‑termelő tumorsejtek kimutatására és monitorozására is alkalmas.

Laboratóriumi módszer:

Immunkémia

Eredmények értelmezése:

Emelkedett a HCG értéke:

  • terhesség alatt: normál terhességben ill. többszörös (iker) terhességben, a terhesség korai szakaszában a HCG mennyisége körülbelül kétnaponta megduplázódik. A negatív eredmény nem zárja ki a terhességet. Negatív eredmény esetében 2 napon belül új mintát kell venni és meg kell ismételni a tesztet.
  • nem-terhes nőknél, ill. férfiaknál: trofoblaszt eredetű tumorokban és egyes nem‑trofoblaszt eredetű tumorokban, korion-karcinómában, hidatiform móla esetén, rosszindulatú betegségekben (csírasejt–, petefészek-, húgyhólyag-, hasnyálmirigy-, gyomor-, tüdő- és májtumor, herecsírasejt tumor, here- vagy méhlepényi koriokarcinóma, nem-szeminoma típusú herecsírasejt tumor)

Csökkent:

  • fenyegető vetélés
  • észrevétlen vetélés
  • méhen kívüli terhesség
  • méhen belüli magzatelhalás

Preanalitikai információk:

A vizsgálat vérmintából történik, célszerű a reggeli mintavétel.

Irodalom:
ADVIA Centaur® XPT Immunoassay Systems HCG
Roche Insert ref: 03271749 190 HCG+beta tesztleírás

A vizsgálat ára: 4 600 Ft

Eredmény kiadás: 1 munkanap