Giardia/Cryptosporidium antigén kimutatása székletből

10 560 Ft

Giardia/Cryptosporidium antigén kimutatása székletből

A vizsgálat diagnosztikai jelentősége:

Giardia lamblia mindenhol megtalálható gastrointestinalis protozoon, amely tünetmentes kolonizációtól akut vagy krónikus hasmenéses betegségig terjedő klinikai képet okozhat. A kórokozó patkóbél és vékonybél nyálkahártyáján tapad meg, de súlyos fertőzésben a bél felszínének nagy részét befedheti, aminek súlyos, számos tápanyagra kiterjedő felszívódási zavar (zsírok, vitaminok, fehérjék, vas stb.) lehet a következménye. A Giardiával fertőzött személyek többsége talán tünetmentes. A tünetek a parazita behatolása után kb. 1-3 héttel jelentkeznek: gyomorfájdalom, hányinger, hányás, étvágytalanság, fáradtság, hasi diszkomfort érzés, mérsékelt láz. Ezt követi a vizes hasmenés, jól hallható bélkorgással, haspuffadással, fokozott bélgáz-képződéssel. Jó esetben ez 3-4 nap alatt lezajlik, rosszabb esetben a betegség krónikus formába megy át. A krónikus betegség fogyással, vitaminhiányos állapottal, epe illetve hasnyálmirigy gyulladással is járhat. A giardiasis sokkal gyakrabban okoz panaszokat gyermekeknél, mint felnőtteknél.

Vizsgálati indikációk:

  • hasmenés,    hasi diszkomfort érzés

Vizsgálati módszer:

Giardia lamblia antigén kimutatás székletből immunkromatográfiás módszerrel.

A vizsgálati mintával kapcsolatos információ 

  • vizsgálatkérőlap típusa: Mikrobiológiai vizsgálatkérő lap
  • minta típusa: széklet
  • mintavételi eszköz: „F” típusú széklettartály (mivel a kórokozó szakaszosan ürül,  célszerű legalább három mintát egymás utáni napokon vizsgálni)
  • minta tárolási és szállítási feltételei: a mintavételt követően a székletmintát 2-4 órán belül a mikrobiológiai laboratóriumba kell juttatni, amennyiben     ez nem lehetséges 4°C-on maximum 24 óráig tárolható. Postai szállítás is lehetséges.

Eredménykiadás módja: elektronikus leletküldés, kérésre postán is a beutalónak címezve.

Munkanapokon, illetve szombaton és az ünnepnapi ügyeletek idején, telefonon történő konzultációra is van lehetőség a mikrobiológus szakemberekkel, naponta 8-16 óra között.

A vizsgálat ára: 10 560 Ft

Eredmény kiadás: 1-2 munkanap