GastroPanel

25 900 Ft

GastroPanel

A panelben 4 biomarket vizsgálunk:

 

1. Helicobacter pylori:

A baktérium a gyomor nyálkahártyán telepszik meg, és gyulladást okoz. Kezelés nélkül a gyulladás krónikussá válhat, idővel pedig a gyomornyálkahártya elsorvadhat (atrófia), ami emeli a rosszindulatú elváltozások kialakulásának kockázatát, és felszívódási zavarokat is okozhat. A fertőzés eradikációs terápiával kezelhető, sikeres kiirtást követően azonban az antitest emelkedett értéke még hónapokig megmaradhat.

 

2. Pepszinogén I:

Tájékoztatást ad a corpus nyálkahártya állapotáról és működéséről. Atrófiás corpus gastritis esetén (melyet Helicobacter pylori fertőzés és autoimmun betegség is okozhat) a vér pepszinogén I koncentrációja csökken. Atrófia nélküli corpus gastritis esetén azonban a koncentrációja emelkedhet.

 

3. Pepszinogén II:

Tájékoztatást ad a teljes gyomor nyálkahártya állapotáról és működéséről. Koncentrációja emelkedik a nyálkahártya gyulladása esetén. Ennek gyakori oka a Helicobacter pylori fertőzés, de a gyulladást egyéb tényezők is kiválthatják: gyógyszerek, bakteriális, vírusos és parazitás fertőzés, epe visszacsorgás, fűszeres étkezés vagy alkohol fogyasztás.

 

4. Gastrin-17:

Koncentrációja tájékoztatást ad az antrum épségéről és működéséről. A gasztrin gyorsítja a gyomor corpus fali sejtjeiben a sósavelválasztást. Emelkedett koncentrációja a sósavtermelés hiányát jelzi. A gyomortartalom savasabbá válása esetén a gasztrin-17 értéke is csökken.

 

Klinikai jelentőség

A GastroPanel vizsgálat nem-invazív lehetőséget biztosít a gyomornyálkahártya állapotának és működésének a felmérésére. Segítségével kimutatható a gyulladás és a Helicobacter pylori fertőzés. Felismerhető a gyakran tünetmentes atrófiás gastritis, melyet nem a Helicobacter pylori fertőzés okozott. Tájékoztatást ad a gyomorsav termelés mennyiségéről. Megállapítható, mely betegeknél indokolt a gyomortükrőzés elvégzése, illetve szükség esetén javasolja a gasztroenterológiai konzultációt.

Laboratóriumi módszer

A vizsgálatokat ELISA alapú teszttel végezzük

Eredmények értelmezése

A megadott anamnesztikus adatok, és a mért laboratóriumi értékek alapján a laboratórium személyre szabott szöveges értékelést készít.

 

Preanalitikai információk

A vizsgálat elvégzéséhez natív szérum szükséges. A mintát alvadás után azonnal centrifugálni, szeparálni és fagyasztani szükséges!

Fontos: A mintavétel előtt legalább 4 órával tartózkodni kell az evéstől, ivástól és dohányzástól. A rendszeresen szedett gyógyszerek bevehetők, azonban a protonpumpa inhibitorok – melyek a gyomornedv szekrécióra vannak hatással – befolyásolhatják az eredményeket. Emiatt a vérvétel előtt két héttel a gyomorsav-termelést gátló gyógyszer szedését fel kell függeszteni. Savkötő gyógyszert a vizsgálat előtt 1 nappal nem szabad használni.

 

 

Hivatkozások:
www.gastropanel.co.uk

A vizsgálat ára: 25 900 Ft

Eredmény kiadás: 14-15 munkanap