Élelmiszer-adalékanyag allergia – Színezőanyagok (kék-fekete) csomag

118 600 Ft

Élelmiszer-adalékanyag allergia – Színezőanyagok (kék-fekete) csomag

A vizsgálatról

A basophil granulociták részt vesznek a gyulladásos folyamatokban, fertőzésekkel szembeni védekezésben és az allergiás reakciók kiváltásában. A basophil sejtek aktivációja történhet IgE-receptor közvetített úton (allergének) és IgE-receptor független módon (IL-3). Az aktiváció eredményeként a basophil sejtek mediátor molekulákat (pl. hisztamin, leukotriének, interleukinok, triptáz) bocsátanak ki, sejtfelszíni markereket expresszálnak (CD63, CD203C) és intracelluláris jelátviteli útvonalak aktiválódnak (p38 MAPK foszforiláció).

A basophil aktivációs teszt (BAT) során a páciens véréből nyert, tisztított fehérvérsejteket specifikus allergénnel stimuláljuk, majd meghatározzuk az aktivált basophil granulocita sejtekből felszabaduló anyagok (leukotriének) szintjét CAST ELISA technikával. A leukotrién koncentráció tükrözi, hogy a vizsgált anyag milyen erős hatással volt a sejtekre.

A teszt a következő vizsgálati anyagokkal szembeni allergia kimutatására alkalma

 • Brillantfekete BN: E-151
 • Eritrozin: E-127
 • Patentkék V: E-131
 • Indigókármin: E-132


Kinek ajánljuk?

Az élelmiszer-adalékanyag allergia vizsgálatot azoknak a pácienseknek javasoljuk, akiknél a tünetek alapján felmerült az élelmiszerekben található tartósítószerekkel, mesterséges színezékekkel, ízfokozókkal szembeni allergia lehetősége.


Miről tájékoztat a vizsgálat?

A negatív eredmény esetén a leukotriének koncentrációja nem haladja meg a vizsgált anyaghoz tartozó küszöbértéket, de fontos hangsúlyozni, hogy a negatív eredmény nem zárja ki az allergiát, további vizsgálatokra lehet szükség a folyamatok részletesebb megismerése érdekében. Pozitív eredmény esetén az allergén hatására felszabaduló leukotriének koncentrációja meghaladja a vizsgálat anyaghoz tartozó küszöbértéket. A pozitív eredmény esetén erős sejtes reakció alakulhat ki a szervezetben a vizsgált anyaggal szemben. Minél jobban meghaladja a koncentráció a határértéket, annál erősebb a sejtes válasz. Kétes eredmény esetén a leukotriének koncentrációja nem több, mint 20%-al haladja meg a határértéket, a vizsgálat eredménye nem egyértelmű, további vizsgálatok elvégzése javasolt a tünetek és/vagy a kétes vizsgálati eredmény hátterében meghúzódó okok feltárása érdekében. Előfordulhat a sejtek válaszképtelensége, ilyenkor a vizsgálati anyagokra adott válasz nem értékelhető, más in vitro diagnosztikai módszer választása javasolt. Az adalékanyag csomagban szereplő ételszínezék mix I. és ételszínezék mix II. esetén a vizsgálat eredménye a mixre vonatkozik, nem tartalmazza a mixet alkotó egyes ételszínezékekre vonatkozó eredményt.


Hogyan készüljön a páciens a vizsgálatra?
 • a vizsgálatra nem szükséges éhgyomorra érkezni
 • az immunrendszer működésére ható gyógyszerek szedése befolyásolhatja az eredményt (antihisztaminok, kortikoszteroidok, kromoglikátok) ezért ezek alkalmazását a vizsgálat előtt legalább 6 nappal fel kell függeszteni.
 • vérvételre a bőrteszt elvégzése előtt kerüljön sor
 • allergiás reakció után teljen el legalább 3 hét a vizsgálatig
 • a vizsgálat 6 éves kortól végezhető
 • a vizsgálat előtt 3 hétig ne találkozzon a szervezet a vizsgált anyaggal
 • a vérvételt egészséges állapotban ajánlott elvégezni, akut fertőzés, lázas állapot, valamint szteroid kezelést követően a vizsgálat elvégzése előtt várakozást javaslunk, ugyanis az említett esetek jelentős mértékben befolyásolják a vér sejtjeinek összetételét, működését


További információ a laboratóriumi vizsgálatról

Páciensenként maximum 2 adalékanyag vizsgálati csomag kérhető vérvételenként

Mintavétel ideje: keddi napokon

Mintavétel helye: kizárólag a SYNLAB Budapest Podmaniczky utcai Magánvérvételi Helyen, előzetes időpontegyeztetést követően.
Telefonos előjegyzés: +36 30 331 2892

Mintavételi eszköz: lila kupakos vérvételi cső (EDTA)

A vizsgálat ára: 118 600 Ft

Eredmény kiadás:

15 munkanap