Echinococcus antitest (IgG)

9 410 Ft

Echinococcus antitest (IgG)


Élettani, kórélettani háttér

Az Echinococcus granulosus (kutya galandféreg) a kutyafélék vékonybelében élősködő galandféreg. A peték a kutyák székletével kerülnek a szabadban. A petékkel szennyezett növények elfogyasztásával fertőződhetnek a haszonállatok (pl. kecske, ló, szarvasmarha, juh, stb.). Az ember fertőződhet petékkel szennyezett élelmiszerek vagy víz elfogyasztásával, valamint a fertőzött kutyával való közvetlen érintkezés útján. A bejutott petékből a vékonybélben kikelnek a lárvák, majd a vérkeringéssel különböző szervekbe jutnak, ahol ún. hydatid cisztákat (saját fallal rendelkező folyadéktartalmú üregek) hoznak létre. Az emberekben a lárvák nem fejlődnek tovább ivarérett féreggé, nem szaporodnak bennük, emiatt a fertőződés nem terjed emberről emberre.


Klinikai jelentőség

Az Echinococcus granulosus okozta betegséget cisztás echinococcosisnak vagy hydatidosisnak nevezik. Az egész világon elterjedt betegség, mely főleg a juhtenyésztéssel intenzíven foglalkozó országokban gyakori. 

Az Echinococcus fertőzés sokáig tünetmentes lehet. A ciszták főleg a tüdőben és májban telepszenek meg. A ciszták általában nem a méretükkel okoznak problémát (kivéve az agyban/gerincvelőben elhelyezkedő ciszták), hanem azzal, hogy a parazita antigénje érzékenyíti a szervezetet, és egy esetlegesen bekövetkező cisztarepedéskor életveszélyes anafilaxiás sokk alakulhat ki.

A májban lévő ciszták óriásira növekedhetnek, jellemző tünete lehet a májtáji fájdalom és májmegnagyobbodás, sárgaság csak az epeutak elzáródásakor jelentkezhet. A tüdőben kialakuló ciszták repedése vérzéshez, véres köpethez, sőt akár fulladáshoz is vezethet. A tüdőfelszínhez közeli ciszta repedésekor légmell alakulhat ki. A ciszták fertőződése tüdőtályoghoz vezethet. Az agyban, gerincvelőben elhelyezkedő ciszták az agyi/gerincvelői állomány térfogatának rovására növekedhetnek, így a megnövekedett nyomás miatt elzáródásos vízfejűség, görcsrohamok, agyvérzés, bénulás, érzéskiesés, viselkedészavar, kóma, legrosszabb esetben halál jöhet létre. A szemüreg érintettsége esetén kettőslátás, látászavar és kezeletlen esetekben akár vakság is kialakulhat. A csontokba is eljuthatnak a lárvák, ilyenkor a cisztáknak megfelelően hólyagszerű csonthiány alakul ki. A ciszták ritkán elhelyezkedhetnek a hasnyálmirigyben, a lépben, pajzsmirigyben, mellhártyában.

Ellentétben a többi féregfertőzéssel a perifériás vérben nem jellemző az eosinophil granulocyták túlsúlya.


Laboratóriumi módszer

A SYNLAB Hungary Kft. laboratóriumaiban az Echinococcus granulosus specifikus IgG típusú ellenanyagok kimutatása vérmintából ELISA és pozitív esetben megerősítő immunoblot módszerrel történik. 

Képalkotó eljárások (pl. ultrahang, CT, MRI, ERC vizsgálatok) segítenek a diagnózis felállításában.

Megerősített Echinococcus fertőzés gyógyszeres (féregellenes szerek), sebészeti vagy kombinált terápiával kezelhető.


Eredmények értelmezése

Az Echinococcus-specifikus ellenanyagok megjelenéséig több mint 2 hétre van szükség (szerológiai ablak periódus). Negatív eredmény esetén, amennyiben a lehetséges fertőződés óta több mint 2 hét telt el, az Echinococcus-fertőzés nem valószínű.

Pozitív ELISA eredmény esetén szakorvosi beutaláskor immunoblot megerősítő vizsgálatot végzünk. Pozitív immunoblot eredmény esetén a vérmintát a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK) továbbítjuk.


Preanalitikai információk
  • Minta típusa: savó, natív vér
  • Mintavétel módja: vénapunkció, nem szükséges éhgyomorra
  • Minta tárolása: savó tárolható +4 °C-on pár napig, hosszabb tárolás esetén -20 °C-onIrodalmi hivatkozások:


A vizsgálat ára: 9 410 Ft

Eredmény kiadás: 5-8 munkanap