D-vitamin (Totál 25-OH D-vitamin)

6 000 Ft

D-vitamin (Totál 25-OH D-vitamin)

25 OH Vitamin D TOTAL

 

Élettani, kórélettani háttér
A D-vitamint prohormonként tartják számon, amely hozzájárul az aktív D3-hormon termelődéséhez a szervezetben.  A D2-vitamin táplálék útján jut a szervezetbe, míg a kolekalciferol főként a bőrben keletkezik a napfény UV sugarainak hatására. Mind a szervezetben szintetizálódott, mind a gyógyszerként bekerülő D3-vitamin a májban, majd a vesében alakul át. A szervezet D-vitamin tartalmának legjobb mutatója a 25-OH-D-vitamin koncentráció meghatározása.

 

Klinikai jelentőség

A D-vitamin legfontosabb feladata a kalcium háztartás szabályozása, és a csontok ásványi anyaggal való ellátása. A bélből felvett kalcium sókat beépíti a csontokba és a fogakba.
A D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban is: csökkenti a gyulladásos folyamatokat, nélkülözhetetlen több szervrendszer egészséges működéséhez, a tumorok elleni védekezéshez

 

Laboratóriumi módszer:

Immunkémia

 

Eredmények értelmezése

Csökkent D vitamin értéket találunk:

  • felszívódási zavarokban, granulomás megbetegedésekben, hasnyálmirigy elégtelenségben, krónikus gyulladásos betegségekben, krónikus vesebetegségben, májbetegségben, csontlágyulásban, csontritkulásban, súlyos elhízásban, csökkent D vitamin bevitel esetén, idős korban, mellékpajzsmirigy alulműködésben.

Emelkedett D vitamin értéket találunk:

  • Erős UV sugárzás hatására
  • D vitamin túladagolás miatt
  • Heparin kezelés miatti vérveszteségekben

 

Preanalitikai információk

Ajánlott mintatípus a szérum. Célszerű, de nem kötelező az éhgyomri vérvétel.

 

Irodalom

1.    LIAISON® 25 OH Vitamin D TOTAL Assay (REF 310600) 1 / 10 HU-43603-2015-01 magyar nyelvű tesztleírás
2.    Hazai konszenzus a D-vitamin szerepérôl a betegségek megelôzésében és kezelésében. Orvosi Hetilap 2012;153(Szupplementum):5-26

A vizsgálat ára: 6 000 Ft

Eredmény kiadás: 1-3 munkanap