CEA (karcinoembrionális antigén)

4 500 Ft

CEA (karcinoembrionális antigén)

CEA (Carcinoembryonalis antigen)

Élettani, kórélettani háttér:

A CEA magzati és tumorsejtek által termelt fehérje. Mivel ezek a sejtféleségek egészséges szervezetben nem fordulnak elő, a CEA emelkedett értékéből következtetni lehet arra, hogy a szervezetben daganatos elváltozás alakult ki.

Klinikai jelentőség:

Emelkedett CEA koncentráció elsődleges vastag-és végbélrákban fordul elő, de más szerveket – például a gyomor-bélrendszert, az emlőt, a tüdőt, a petefészket, a prosztatát, a májat és a hasnyálmirigyet – érintő rosszindulatú daganatban is.

Laboratóriumi módszer:

Immunkémia (A különböző mérési eljárásokkal meghatározott CEA értékeket nem lehet egymással közvetlenül összehasonlítani, és esetleges összevetésük téves orvosi megítélésre vezethet!)

Eredmények értelmezése:

A CEA vizsgálat a vastagbél-végbél-, emlő-, tüdő-, prosztata-, hasnyálmirigy- és petefészek-rákban szenvedő betegek monitorozása esetén hasznos klinikai eszköz.  A műtét előtt mért CEA fontos szerepet játszhat a betegség kórlefolyásának előrejelzésében is.  A  kezelést követően mért  tartósan magas keringő CEA érték nagy valószínűséggel lappangó áttétes és/vagy visszamaradt tumort jelez, valamint összefügghet a betegség progressziójával, ill. a kezelésre kis mértékben adott reakcióval.  Csökkenő CEA értékek kedvező prognózist és kezelésre adott megfelelő reakciót jelezhetnek.
A szérum emelkedett CEA koncentrációját nem rosszindulatú betegségben szenvedő alanyokban is kimutatták, különösen idősebbekben és dohányzókban.
A fentiek miatt a teszt általános rákszűrésre nem alkalmazható.

Preanalitikai információk:

A vizsgálathoz vénás vérvétel szükséges.

Irodalom:
www.labtestonline .hu
ADVIA Centaur® XPT Immunoassay Systems CEA

A vizsgálat ára: 4 500 Ft

Eredmény kiadás: 1-3 munkanap