Calprest NG Eurospital (Calprotectin mennyiségi vizsgálat)

11 400 Ft

Calprest NG Eurospital (Calprotectin mennyiségi vizsgálat)


A vizsgálat jelentősége

Hasi fájdalom, hasmenés, láz tünetegyüttes hátterében akut vagy krónikus gyulladásos bélbetegség (IBD), illetve emésztőrendszeri fertőzés állhat. A székletből történő calprotectin kimutatás olyan megbízható, nem invazív* vizsgálat, mely segítséget ad az organikus és funkcionális bélbetegségek differenciál diagnosztikájában. Emiatt a calprotectin mérés sok esetben helyettesítheti a kolonoszkópiás vizsgálatot. További haszna, hogy a vizsgálat alkalmas az IBD terápia monitorozására, valamint a betegség aktivitásának követésére is: ismert IBD-s betegekben a széklet calprotectin szintjének emelkedése már a klinikai panaszok megjelenése előtt kimutatható.

* A mintavétel nem jár a páciens testébe történő behatolással és így külön megterheléssel, mint pl. a vérvétel, vagy az eszközös beavatkozások.


A vizsgálat céla

A kvantitatív ELISA teszt a széklet Calprotektin koncentrációjának kimutatására szolgál, amelynek célja a gyulladásos bélbetegségek (IBD), különösen a Crohn-kór és a fekélyes vastagbélgyulladás diagnosztizálása, valamint az IBD megkülönböztetése az irritábilis bél szindrómától (IBS), más klinikai és laboratóriumi vizsgálatokkal együtt.


Kórélettani háttér

A calprotectin kémiailag a fehérjék közé tartozik, mely a fehérvérsejtek egy bizonyos típusában, a neutrofil granulocitákban található meg nagy mennyiségben, és a fertőzések elleni védekezésben van fontos szerepe. A gyulladásos bélbetegségek (Crohn betegség, colitis ulcerosa) aktív szakaszában a bélfalban nagy mennyiségű neutrofil granulocita jelenik meg, melyekből a calprotectin a bélbe kerül, s ezt a laboratórium a székletből mérni tudja. A fehérvérsejtek mennyisége és a széklet calprotectin értéke szoros összefüggést mutat egymással.


Mintavétel

A vizsgálathoz speciális mintavevő eszköz szükséges, mely igényelhető laboratóriumainktól. A mintavétel helyes kivitelezéséről ld. külön tájékoztatónkat.

  Mintavételi tájékoztató


Mintatípus

  Az EasyCal mintavevő eszközt a felhasználásig (mintavételig) is hűtve kell tárolni!

A laboratóriumi székletmintákat EasyCal mintavevőbe kell venni, mert jelenleg ez a legfejlettebb és legpontosabb eszköz a laboratóriumi módszerekhez szükséges megfelelő mennyiségű széklet összegyűjtésére. A laza vagy folyékony székletminták elfogadhatók, mivel a széklet súlyának normalizálása az eredmény kiszámításának része. Kerülni kell a székletminták pelenkákból való benyújtását, kivéve, ha a benyújtott mintát a székletnek a pelenka anyagával nem érintkező részéből lehet venni. Hölgyeknél kerülni kell a menstruáció alatti minatvételt!


Mintastabilitás

Az EasyCalban gyűjtött székletminták

  • 2-8 °C-on 4 napig,
  • fagyasztva -20 °C-on 10 napig tárolhatók.


Mintavétellel kapcsolatos hiba

A preanalitikai tényezők szigorú betartása elengedhetetlen. A megfelelő mintavételi eszköz használata, a mintastabilitási és tárolási feltételek betartása az analitikai hibákat csökkenti.


Az eredmények értékelése

A calprotectin szintje akut gyulladásban a normálérték felső határának több tízszeresét is elérheti. Kisfokú emelkedés előfordulhat vastag- és végbélrákban is. Funkcionális bélbetegségben a calprotectin szint mindig normális. Az IBD-ben szenvedő betegek ingadoznak a betegség aktív (gyulladásos) és inaktív stádiuma között. Ezeket a szakaszokat figyelembe kell venni a CalprestNG assay használatakor. Az aktív IBD diagnózisát nem lehet kizárólag a CalprestNG assay pozitív eredménye alapján megállapítani. A széklet kalprotektin a székletben lévő neutrofil jelenlétét jelzi, és nem specifikus az IBD-re.


Álpozitivitást okozhat:

  • nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID)
  • protonpumpagátlók (PPI)
    • mellkasi gyulladásos kórképek és felső légúti fertőzés a felköhögött és lenyelt váladék miatt
    • daganatos betegség
    • májcirrózis


Álnegatívitást okozhat: csontvelődepresszió miatti granulocytopénia.

Eredményközlés: A leleten az eredmény dimenziója µg/g

Referenciatartomány: 50 ug/g (nem változott)

Vizsgálati eredmények kiadható intervalluma: 27,1 – 3,000 mg/kg (1,355-150ng/ml)

A vizsgálat ára: 11 400 Ft

Eredmény kiadás: 7-9 munkanap