CA-19-9

5 900 Ft

CA-19-9

CA 19-9 (Cancer Antigen 19-9)

Élettani, kórélettani háttér:
A CA 19-9 egy tumorral kapcsolatos antigén, mely hasznosnak bizonyult a hasnyálmirigy-daganatban szenvedő betegek diagnosztizálásában és gondozásában. A CA 19-9 emellett a többi szerológiai markernél jóval érzékenyebb és specifikusabb markernek bizonyult a hasnyálmirigyrák kimutatására.

Klinikai jelentőség:

A teszt a korábban gasztrointesztinális rákbetegség miatt kezelt betegek monitorozását segíti. A betegségmentes klinikai stádiumban lévő betegek szérum CA 19-9- értékének sorozatos mérését a rákbetegség kiújulásának korai kimutatására szolgáló más klinikai módszerekkel együtt kell alkalmazni. A teszt másik felhasználási területe az áttétes gasztrointesztinális rákbetegségben szenvedő betegek gondozásának segítése a betegség progressziójának vagy kezelés eredményeként végbemenő regressziójának monitorozásával

Laboratóriumi módszer:

Immunkémia (A különböző mérési eljárásokkal meghatározott CA 19-9 értékeket nem lehet egymással közvetlenül összehasonlítani, és esetleges összevetésük téves orvosi megítélésre vezethet!)

Eredmények értelmezése:

A szérum CA 19-9-koncentrációját nem szabad a malignus betegség fennállásának vagy hiányának egyértelmű bizonyítékaként értelmezni. A megerősítetten gasztrointesztinális karcinómában szenvedő betegekben a CA 19-9 értéke kezelés előtt gyakran az egészséges egyénekben megfigyelhető tartományban van. Ráadásul nem rosszindulatú betegségekben is megfigyelhető emelkedett CA 19-9. A CA 19-9 eredményeket mindig más diagnosztikai eljárásokkal – például a beteg klinikai vizsgálatából származó információkkal – együtt kell alkalmazni.
A fentiek miatt a teszt rákszűrésre nem alkalmazható.

Preanalitikai információk:

A vizsgálathoz vénás vérvétel szükséges.

Irodalom:
www.labtestonline .hu
ADVIA Centaur® XPT Immunoassay Systems CA19-9

 

A vizsgálat ára: 5 900 Ft

Eredmény kiadás: 1-3 munkanap