Atópia allergia panel

30 500 Ft

Atópia allergia panel

Mi az az atópia?

Az atópia az allergiás reakciók kialakulására való örökletes hajlam.  Gyakori megjelenési formája az atópiás dermatitisz, mely egy krónikus, gyulladással járó bőrbetegség. A betegség gyakran már csecsemőkorban jelentkezik és hónapokba, akár évekbe telhet, mire elmúlik. A tünetek a bőr felépítését és funkcióját érintő eltérésekből erednek, melyek száraz, érzékeny, viszkető bőrfelületek formájában nyilvánulnak meg. Az atópiás dermatitisz a gyermekek közel 20%-át, a felnőttek 1-3%-át érinti.  

Az atópiás dermatitiszhez társulhat allergiás asztma, szénanátha (rhinitis) és táplálékallergia is. Ezért hosszú ideje fennálló, hagyományos kozmetikumokra nem javuló száraz, kipirosodott, viszkető, hámló bőr, valamint könnyezés, tüsszögés, orrdugulás, bőrtünetekkel társuló gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén felmerülhet atópiás betegség jelenléte.


A vizsgálatról

A tünetek kiváltásáért sok esetben különböző környezeti tényezők (pl. pollen, bizonyos élelmiszerek, ruházat, kozmetikumok, tisztálkodó- és mosószerek) felelősek. Az Atópia allergia vizsgálat az inhalatív (légúti) és nutritív (táplálék) allergének és a latex ellen termelődő allergén-specifikus IgE ellenanyagok koncentrációját határozza meg. 

Az Atópia allergia vizsgálat a latex mellett olyan légúti (borjúpázsit pollen, termesztett rozs pollen, ciprus pollen) és táplálék (tojásfehérje, tojássárgája, marha szérum albumin, rizs, sárgabarack) allergének vizsgálatát is magába foglalja, melyet a klasszikus légúti és nutritív allergia paneljeink nem tartalmaznak.

A teszt a következő allergénekkel szembeni túlérzékenységi reakció kimutatására alkalmas:

Dermatophagoides farinae, Dermatophagoides pteronyssinus, Méh méreg, Darázs méreg, Csótány, Házipor, Macskaszőr, Kutyaszőr, Lószőr, Ecsetpenész (Penicillium notatum), Korompenész (Cladosporium herbarum), Kannapenész (Aspergillus fumigatus), Konídiumos gomba (Alternaria alternata), Borjúpázsit pollen, Csomós ebír pollen, Réti komócsin pollen, Termesztett rozs pollen, Égerfa pollen, Nyírfa pollen, Mogyoró pollen, Tölgyfa pollen, Ciprus pollen, Parlagfű pollen, Fekete üröm pollen, Lándzsás útifű pollen, Latex, Paradicsom, Sárgarépa, Burgonya, Zeller, Tojásfehérje, Tojássárgája, Tehéntej, Kardhal, Rák, Garnélarák, Marha szérum albumin (BSA), Alfa-laktalbumin, Béta-laktalbumin, Kazein, Marhahús, Bárányhús, Sütőélesztő, Búzaliszt, Rozsliszt, Rizs, Szója, Szezám, Földimogyoró, Mogyoró, Mandula, Alma, Kiwi, Sárgabarack, valamint a  keresztreaktivitást jelző CCD-marker (keresztreagáló szénhidrát determináns).


Kinek ajánljuk?

A vizsgálatot azoknak a pácienseknek javasoljuk, akiknél a tünetek alapján felmerül az atópiás dermatitisz, allergiás asztma, szénanátha vagy a táplálék allergia gyanúja. A vizsgálat igénybevételét azon pácienseink számára is ajánljuk, akiknek a családjában előfordul valamilyen allergiás betegség. A vizsgálat már csecsemőkortól elvégezhető, amennyiben a kérdéses allergénekkel már találkozott a szervezet.


Miről tájékoztat a vizsgálat?

Az eredmények egy 0-tól 6-ig terjedő skálán elhelyezkedő szám és rövid szöveges értékelés formájában kerülnek közlésre. 

 • 0 érték esetén nem mutatható ki az allergén-specifikus IgE ellenanyag
 • 1-es érték nagyon alacsony ellenanyag koncentrációt jelent, többnyire nem jelentkeznek klinikai tünetek
 • 2-es értéket alacsony ellenanyag koncentráció jellemzi, jelen van az allergénnel szembeni fokozott érzékenység, melyhez klinikai tünetek társulhatnak
 • 3-as érték jelentős ellenanyag koncentrációt jelez, rendszerint jelentkeznek a klinikai tünetek
 • 4-es érték esetén magas ellenanyag koncentráció mérhető, majdnem mindig klinikai tünetek kísérik
 • 5-6 érték: nagyon magas ellenanyag koncentráció


Hogyan készüljön a vizsgálatra?
 • A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor
 • A vérvétel bármelyik napszakban elvégezhető
 • Az eredményt befolyásolja/befolyásolhatja: 
  • az antihisztamin szedése nem befolyásolja
  • étel esetén a diéta befolyásolhatja
  • inhalatív allergének esetén az allergén kerülése befolyásolhatja
  • immunrendszer működésére ható gyógyszerek szedése befolyásolhatja, pl. szisztémás szteroid tartalmú gyógyszerek és immunszupresszánsok 
  • primer és szekunder immunrendszeri betegségek megléte
  • haemolízis, lipémia

 A teszt nem alkalmas a vizsgált allergénekkel szembeni allergiás reakció előrejelzésére, ha korábban még nem találkozott a szervezet a vizsgált anyaggal.


További információ a laboratóriumi vizsgálatról

Mintavételi eszköz: 2 natív cső (a primer mintát a spontán alvadás bekövetkezte után - a mintavétel után 25-30 perccel - centrifugálni szükséges)
A minta:
szérum
Mintatárolás: szekunder minta esetén 2-8° C-on 5 napig, -20° C-on 6 hónapig lehetséges
Helyszín: a vizsgálat minden magánvérvételi és kiemelt vérvételi helyen elérhetőLeletértelmezés

Az Atópia allergia panel eredménye nem minden esetben van összhangban a klinikai képpel. Ezért a diagnózis felállítása a laborvizsgálati eredmény mellett a klinikai tünetek és egyéb allergia vizsgálatok eredményének ismeretében történik. A lelet értelmezéséhez ezért javasoljuk, hogy feltétlenül kérje ki kezelőorvosa véleményét. 

A vizsgálat ára: 30 500 Ft

Eredmény kiadás: 9 munkanap