Amiláz

690 Ft

Amiláz

Klinikai jelentőség

Az amiláz, mint enzim, egy olyan fehérjemolekula amely az összetett cukrokat, például a keményítőt kisebb molekulatömegű egységekre bontja, ezáltal megkönnyíti azok felszívódását a tápcsatornában. Az emberi szervezetben két különböző szervspecifikus amiláz termelődik, az egyik a nyálban (S-típus), a másik a hasnyálmirigyben (P-típus).

A vérben történő amiláz aktivitás mérése a hirtelen kialakuló (akut pancreatitis), valamint a régóta fennálló idült hasnyálmirigy gyulladás során fellépő tünetek esetén lehet diagnosztikus értékű, de célszerű a vizsgálatot lipáz-aktivitás méréssel kiegészíteni. Ugyanakkor, mivel az amiláz gyorsan kiválasztódik a vesében, a vizelet amiláz aktivitás vizsgálata is indokolt lehet esetleges veseelégtelenség, vagy macroamylasaemia kizárása érdekében. A macroamylasaemia közvetlen nem jár klinikai elváltozásokkal, viszont mivel az amiláz fehérjemolekulához (immunoglobulin) kötődik, nagyobb lesz a molekulatömege, nem tud kiválasztódni a vesén keresztül, így nő az aktivitása a vérben.

Laboratóriumi módszer: Spektrofotometria.

Eredmények értelmezése

Akut pancreatitis: a vérben az amiláz aktivitása több mint tízszeres mértékben meghaladhatja a referenciatartomány felső határértékét, de más hasi panaszok esetén is lehet emelkedett.

Krónikus pancreatitis: normál, vagy alacsony vér-amiláz érték jellemző, kivéve hirtelen fellépő tünetek esetén emelkedik.

Macroamylasaemia jellemzője a magas aktivitásérték a vérben, alacsony a vizeletben.

Veseelégtelenség: a vérben emelkedik az aktivitás, vizeletben csökken.

Emelkedett amiláz aktivitás a vérben egyéb esetekben: patkóbélfekély perforációja, bélelzáródás, akut veseelégtelenség, nyálmirigybetegségek (mumpsz, kövesség), bizonyos gyógyszerek alkalmazása (morphin).

Preanalitikai információk:

Irodalom

William J. Marshall: Klinikai kémia 122-124 old.
Szabó Antal, Vásárhelyi Barna: Bevezetés a laboratóriumi medicinába 222 old.
Beckman Coulter reagensleirat-OsR6006, OSR6106

A vizsgálat ára: 690 Ft

Eredmény kiadás: 1 munkanap