AMH Plusz

13 300 Ft

AMH Plusz


Élettani, kórélettani háttér

Az anti-Müllerian hormon a nevét onnan kapta, hogy magzati korban a hímnemű magzatban jelenléte a Müller-vezetékek visszafejlődését okozza, míg a nőnemű magzatban hiánya lehetőséget ad a Müller-vezetékek fejlődésére, ezáltal a női belső nemi szervek kialakulására. 

Férfiaknál a herék Sertoli-sejtjei választják ki, szintje pubertásig emelkedik, majd csökken. Nőknél a petefészekben termelődik, és a follikulusok kifejlődésében játszik szerepet. A follikus-kifejlődés a petefészekben két szakaszból áll:

A kezdeti kiépülés, melynek során megkezdődik az ősfollikulusok érése – ebben a szakaszban az AMH gátolja, hogy a primordiális tüszők érett állapotba kerüljenek.

A ciklikus újratermelés, mely egy sor kis antrális follikulus növekedéséhez vezet, ezek közül választódik ki a domináns, ovuláló follikulus. A ciklikus újratermelést az FSH irányítja. Ebben a szakaszban az AMH gátolja a follikulusok szenzibilitását az FSH-ra, ezáltal fontos szerepe van a follikulus kiválasztási folyamatban.

Az AMH szintje nőknél születéskor alig mutatható ki, pubertáskor a legmagasabb, majd a korral fokozatosan csökken. A menstruációs ciklus alatt szintje viszonylag stabil, de fiatal nőknél megfigyelhető a fluktuáció, ha nem is olyan jelentős mértékben, mint az FSH esetében. Kombinált fogamzásgátlók szedése alatt az AMH-szint lecsökken.


Hagyományos AMH klinikai alkalmazási területei: 
  • petefészek rezerv kapacitás vizsgálata (AFC = antrális follikulusszám meghatározása, az AMH értékek korrelálnak a nők antrális follikulusszámával)
  • kontrollált petefészek stimulációra adott válasz előrejelzése
  • gyermekek nemi fejlődési rendellenességeinek diagnosztizálására
  • granulózasejt-tumorok monitorozására
  • menopauzáig hátralévő időtartam becslésére


Amiben az új teszt több: 

A vizsgálat nevében szereplő plusz megjelölés (AMH plusz) arra utal, hogy az új teszt plusz információtartalommal bír a Recovelle® terápia hatásosságának megítélésében, azaz:

  • az asszisztált reproduktív programban (ASR) részt vevő nőknél az AMH meghatározás a testsúly figyelembevételével a rekombináns FSH személyre szabott napi adagolásának megállapítására használható*                                   
  • ezáltal a nagyobb biztonsággal megelőzhetők a petefészek túlstimuláció okozta súlyos mellékhatások.

* Az AMH alkalmazható a Ferring cég follitropin delta egyéni napi adagjának a meghatározásához. A Ferring a follitropin delta (Rekovelle) forgalmazási jogának birtokosa. A follitropin delta kezelést alkalmazni kívánó orvosoknak a szer alkalmazása előtt el kell olvasniuk és meg kell érteniük a follitropin delta felírására az országukban alkalmazható útmutatást (Ferring); ez a dokumentum részletesen ismerteti a szer adagolásával, klinikai hatékonyságával és biztonságos alkalmazásával kapcsolatos naprakész információkat.


A vizsgálat ára: 13 300 Ft

Eredmény kiadás: 1-3 munkanap