Adiponektin

15 800 Ft

Adiponektin

A legújabb kutatások szerint a zsírszövet nem egyszerűen a lipidek inert tárolóhelye, hanem fontos endokrin szerv is, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az endokrin, metabolikus és gyulladásos jelek integrálásában az energia homeosztázis szabályozásában.

Az adiponektin a fehér zsírszövet által termelt autokrin, endokrin és parakrin funkcióval bíró molekula, az adipocita differenciálódása során indukálódik, és viszonylag magas (mikrogramm / milliliter) koncentrációban kering a szérumban. A zsírral kapcsolatos citokinek többségével ellentétben az adiponektin szintje meglepően alacsonyabb az elhízottaknál, mint a sovány embereknél. Megállapították, hogy a nőknél az adiponektin plazmakoncentrációja lényegesen magasabb, mint a férfiaké.


Adiponektin

Forrás: doki.NET


Adiponektin hatásai:

  • Szabályozza a zsírok és a glukóz anyagcseréjét, mint ilyen jelző faktora lehet az inzulin rezisztenciának.
  • Gyulladáscsökkentő hatású. Gátolja a B-sejtek differenciálódását a csontvelőből és emeli az IL10, IL6, TNFα és IFNγ citokinek termelését.
  • Szerepet játszik a reproduktív funkcióban - befolyásolja az ovulációt, a petesejt érését és a sárgatest fenntartását.
  • Az adiponektin génben található egyetlen polimorfizmus (SNP) miatt fokozott policystás ovárium szindróma (PCOS) kockázattal jár.
  • Izomsejtek inzulinérzékenységét szabályozza, a zsigeri zsírtömeg növekedése csökkenti a szisztémás adiponektin szintet, ami inzulinrezisztenciát eredményez a vázizomban.
  • A táplálékfelvételre adott válaszként adott glukóz jelzés stimulálja a hasnyálmirigy megnövekedett inzulin szekrécióját, amely alacsonyabb keringő koncentrációja miatt mentes az adiponektin szabályozó kontrolljától. Ennek eredményeként fokozódik a glukóz és a glikogén zsírokká történő átalakulása, amelyet a vázizmok vesznek fel, ami a 2. típusú cukorbetegségre jellemző intramuszkuláris zsírfelhalmozódáshoz vezet.
  • Szerepe van az érrendszer helyreállításában, mert a sérült erekben megköti az I. III. V. típusú kollagént.
  • A szív- és érrendszeri betegségek (CVD) szorosan korrelálnak a zsigeri adipozitással, amely viszont alacsonyabb keringő adiponektinnel társul.
  • Fordított összefüggésben áll a testtömeg index-szel (BMI).

Irodalom:
1. Adiponectin, Obesity, and Cancer: Clash of the Bigwigs in Health and Disease Sheetal Parida, Sumit Siddharth, Dipali Sharma Int J Mol Sci. 2019 May; 20(10): 2519. Published online 2019 May 22. doi: 10.3390/ijms20102519
2. https://doi.org/10.2337/diacare.26.8.2442
3. https://doi.org/10.1017/S1368980007000638


Vizsgálati módszer:

Szendvics-ELISA


Mintatípus és eltarthatóság:

Natív minta, sárga dugós géles csőben gyűjtött szérum. A minták hűtve, legfeljebb 1 napig tárolhatók +4 ⁰C-on. Az ezen időt meghaladó tároláshoz a mintákat (szérumot) -20 ⁰C hőmérsékleten fagyasztani kell. A vizsgálati szérum legyen tiszta és hemolízis-mentes.

A vizsgálatot célszerű reggel éhgyomorra elvégezni. A gyógyszereit a páciens beveheti, de erről tájékoztassa kezelőorvosát!


Referenciatartomány:

BMI <25 3,4 – 19,5 µg/ml
BMI 25-30 2,6 - 13,7 µg/ml
BMI >30 1,8 - 9,4 µg/ml


A vizsgálat ára: 15 800 Ft

Eredmény kiadás: 21 munkanap

Az eredményt a leleten µg/ml mértékegységben közöljük.