Új, ígéretesnek látszó emlőrák elleni gyógyszer a betegség progressziójának megakadályozásában

Új, ígéretesnek látszó emlőrák elleni gyógyszer a betegség progressziójának megakadályozásában

Az I. fázisú klinikai vizsgálatok adatai alapján, az University of Illinois (Chicago) kutatói kifejlesztettek egy gyógyszert, amely képes megállítani a betegség progresszióját, toxikus mellékhatások nélkül. Az eredményeket a Breast Cancer Research and Treatment folyóiratban közölték le.


Az emlőráknak számos fajtája létezik, az esetek 80%-a ösztrogén receptor-pozitív (ER-pozitív). Ez azt jelzi, hogy a rákos sejteknek van olyan receptora, amely a szervezetben érzékeny az ösztrogénre – lényegében az ösztrogén üzemanyagként segíti a rák terjedését.

A különféle emlőrák típusok kezelésére az orvosok többnyire olyan gyógyszeres kezelést írnak elő, amely blokkolja a hormontermelést, vagy éppen gátolja a hormonok ráksejtekre kifejtett hatását. Azonban az ilyenfajta kezelésben részesülő nők körülbelül fele rezisztenssé válik.

„Bár az emlőrák kezelésére sokféle gyógymód létezik, az ER-pozitív rákban szenvedő nők kb. fele rezisztenssé válik a hormonterápiára, számukra pedig kevés kezelési lehetőség létezik a kemoterápián kívül, ami ugye ismerten toxikus mellékhatásokkal bír” – mondta el Debra Tonetti, az UIC College of Pharmacy farmakológia professzora, illetve a folyóirat egyik szerzője.
Tonetti, Gregory Thatcher társszerzővel együttműködve, kifejlesztett egy gyógyszert (TTC-352), amely szelektív humán ösztrogén receptor parciális agonista. A vizsgálat során hatására teljes mértékű tumor regressziót figyeltek meg. Tizenöt, áttétes emlőrákban szenvedő, előzetesen hormonkezelésben részesült nő vett részt az I. fázisú klinikai vizsgálatban. A kutatók nem találtak toxikus mellékhatást, ami a gyógyszerhez kapcsolódóan jelentkezett volna, még ha magas dózisban is alkalmazták.

„Az I. fázisú vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a TTC-352 biztonságos és jól tolerálható alternatívája a kemoterápiának – annak mellékhatásai nélkül – azon páciensek számára, akiket már előzőleg kezeltek hormonterápiával” – mondta el Thatcher.

A tripla-negatív emlőrák (TNBC) tekintetében kedvező híreket hallani egy új kezelési megközelítésre vonatkozólag, mely precízen célzott terápiát alkalmaz. A Nature Communications-ben augusztus 21-én publikált tanulmány kutatói tesztelték különféle sejttípusok (a TNBC-től kémiai próbákig) érzékenységét a glükóz transzporter 1 (GLUT1) inhibitorai ellen. Végső soron kapcsolatot fedeztek fel az RB1 tumorszupresszor fehérje különböző szintjeit tartalmazó sejtek között.

„Összefoglalva, felfedeztünk egy RB1 fehérje-függő metabolikus kötődést a GLUT1 működéséhez a tripla-negatív emlőrákok egy részében a BAY-876 hatóanyag azonosítása által, amely blokkolta a növekedést RB1 fehérjét expresszáló betegmintákban,” – írták le a szerzők a tanulmányban. „Következtetéseink továbbá felvetik annak fontosságát, hogy az RB1 protein heterogenitását figyelembe vegyék a TNBC kezelésére irányuló személyre szabott metabolikus kemoterápiás megközelítések fejlesztése során.”

Cheryl Arrowsmith PhD, a tanulmány szerzőinek egyike a Genetic Engineering & Biotechnology News magazinnak elmondta, hogy minél többet értünk meg a daganatos sejtek molekuláris komplexitásából, annál könnyebb lesz pontosan megcélozni őket. Hozzátette, hogy amennyiben minél több rák elleni gyógyszer áll rendelkezésre, amely illeszkedik a ráksejtben lezajló specifikus változásokhoz, annál nagyobb eséllyel fejleszthető ki egy gyógymód.

Az amerikai Járványvédelmi és Betegségmegelőzési Központ szerint, az Egyesült Államokban az emlőrák a második leggyakoribb daganattípus a nők körében. Megközelítőleg minden 8 nőből egynél, illetve kb. 12%-uknál élete során emlőrák alakul ki. Ezen túlmenően, az emlőrákok 85%-a olyan nőkben alakul ki, akiknek a családi kórelőzményében nem szerepel ez a betegség. Ezek tipikusan genetikai mutációknak tudhatóak be, amelyek természetszerűleg jelennek meg a szervezetben.

— Krystle Vermes

Forrás:

www.biospace.com/article/new-breast-cancer-drug-shows-promise-in-halting-disease-progression


Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz