Megtalálták azt a gént amely szabályozza a vér őssejtjeinek megújulását!

Megtalálták azt a gént amely szabályozza a vér őssejtjeinek megújulását!

A Kaliforniai Egyetem tudósai felfedezték a kapcsolatot egy gén által kódolt fehérje és az emberi vér őssejtjeinek önmegújulási képessége között. 


Ma az egyik legizgalmasabb kutatási terület az őssejtek tanulmányozása. Az már közismert, hogy az őssejtek elméletileg végtelen számban osztódnak, hogy “pótoljanak” már beteg vagy elhalt sejteket. Amikor az őssejt osztódik, a keletkező új sejtekben megvan az a képesség, hogy vagy őssejtek maradjanak, vagy pedig egy másfajta, szakosodott szerepű sejtté váljanak (differenciálódnak), mint például egy izomsejt, egy vörösvérsejt vagy agysejt.

Az UCLA (Kaliforniai Egyetem, Los Angeles) tudósai most felfedezték a kapcsolatot egy gén által kódolt fehérje és az emberi vér őssejtjeinek önmegújulási képessége között. Dr. Hanna Mikkola már több mint 20 éve vizsgálja a vér őssejtjeit. Ezeket, más néven haemopoetikus őssejteket, a csontvelőben találták meg, ahol önmegújulnak és differenciálódnak, hogy minden típusú vérsejt létrejöjjön. A csontvelőátültetéseket évtizedek óta használják bizonyos vér- vagy immunrendszeri betegségek kezelésére. Ezeknek a csontvelő-átültetéseknek azonban jelentős korlátai voltak. A kompatibilis csontvelő-donorok megtalálása ugyanis nem mindig lehetséges, a beteg immunrendszere visszautasíthatja az idegen sejteket és a transzplantált őssejtek száma nem elegendő a betegség sikeres kezeléséhez.

Ezt a nehézkes és lassú folyamatot, azért forradalmasíthatja a mostani bejelentés, mert e szerint az MLLT3 gén által kódolt fehérje hatására a vér őssejtjei – egyelőre laboratóriumi körülmények között - legalább tizenkétszeresen megújultak! A vér őssejtjeinek gyors és hatékony szaporítása az emberi testen kívüli körülmények között, a jövőben jelentősen javíthatja a vérrákok, például a leukémia és sok örökölt vérbetegség kezelésének lehetőségeit.

Az MLLT3-ig megtett út hosszadalmas volt. A kutatók elemezték azokat a géneket, amelyek kikapcsolnak, amikor az emberi vér őssejtjei elveszítik az önmegújulási képességüket, megjegyezve, hogy mely gének kapcsoltak ki, amikor a vérőssejtek specifikus sejtekké differenciálódtak, fehér vagy vörös vérsejtekként. Ezután a vér őssejteit laboratóriumi edényekbe helyezték és megfigyelték, hogy melyik gén “áll le”. Pluripotens őssejtekkel olyan vér őssejt-szerű sejteket készítettek, amelyek nem voltak képesek önmegújulni és megfigyelték, hogy mely gének nem aktiválódtak.

"Ha a beteg kezeléséhez szükséges vér őssejtek mennyiségére gondolunk, ez jelentős szám - mondta Mikkola - de nem csak a mennyiségre összpontosítunk, hanem azt is biztosítanunk kell, hogy a laboratóriumban létrehozott vér őssejtek továbbra is megfelelően működjenek azáltal, hogy átültetéskor mindenféle vérsejttípust létrehoznak." 

Az őssejtek túlszaporodása jelenleg a legnagyobb probléma (ez gátolja jelenleg az elhalt szívizomsejteknek őssejtekkel való pótlását is. a szerk.) Éppen ezért jelenleg a legfontosabb, annak meghatározása, hogy a vér őssejt-DNS-ben lévő fehérjék és egyéb elemek miként befolyásolják az MLLT3 gén be- és kikapcsolását, és hogyan lehet azt szabályozni. 


Források

https://www.nature.com/articles/s41586-019-1790-2
https://medicalxpress.com/news/2019-11-protein-human-blood-stem-cell.htmlVissza az érdekességek, aktualitásokhoz