Neo-allergén

Neo-allergén

Alig néhány évtizeddel ezelőtt hazánkban a táplálkozás azokra az élelmiszer-alapanyagokra támaszkodott, amelyeket leginkább Magyarországon lehetett termelni, míg a távoli kultúrák konyhája, növényei és fűszerei kuriózumnak számítottak. Ám táplálkozásunk is globalizálódott, így olyan élelmiszerek és kapcsolódó technológiák hódítanak, amelyek eddig távol álltak a magyar ízléstől. Ma már a mindennapi táplálkozásunk részét képezheti az avokádó, az okra vagy a bizonyos táplálkozási trendek követői körében népszerű édesburgonya.


Neo-allergén – A fogalom, amely nem csak allergia vonatkozású


Míg a különleges ízek fogyasztása soha nem látott méreteket kezd ölteni, addig csendben olyan mellékhatásokat is tapasztalhatnak a fogyasztók, amelyek eredetét először nem tudják beazonosítani. Ugyanis a távoli országokból érkezett élelmiszerek potenciális allergénként működhetnek, megnevezésük szerint neoallergének.


Nincs új a nap alatt

Minden antigén a szervezetünk számára idegen fehérjét jelent, de mégsem mindegyikkel szemben alakul ki allergiás reakció. Mégis az antigéncsoporton belül azokat nevezzük allergéneknek, amelyek hatására az emberben allergiás reakció képződhet. Természetesen minden idegen fehérjével szemben történik immunreakció, de annak egy töredéke igazán az, amelyik allergiát vált ki, vagyis tüneteket okoz – mondja prof. dr. Nékám Kristóf allergológus és klinikai immunológus. Amit úgy nevezünk, hogy neoallergén, azzal valójában csak az adott allergén „újdonságát” világítjuk meg, mert maga az általa okozott reakció ugyanaz. A származási országokban, ahonnan érkeznek ezek a gyümölcsök, zöldségek, ugyanúgy kiváltanak allergiás reakciókat, és természetesen az emberi szervezet mindenhol hasonlóképpen reagál. Hazai viszonyok között újdonság, de semmi olyan szerkezet nincs benne, amely máshol a világon ne fordulna elő. Akik viszont most először érintkeznek vele, és allergiára hajlamosak, azok allergiás reakciót képeznek majd ezzel a számukra új fehérjével szemben. Az élelmiszeripar sok esetben felhasznál olyan alapés adalékanyagokat, amelyek nem jellemzők a hazai táplálkozásra, mint például a hüvelyesek közé tartozó csillagfürtöt (lupin), a guargumit vagy a szóját.


Légúti neoallergének is léteznek

Ahogy a klíma változása egyre erőteljesebb, Magyarország éghajlata is egyre melegebb, szárazabb. Már nem is olyan új megfigyelés Európában, hogy azoknak a gyomnövényeknek, amelyek elsősorban a mediterrán részen megszokottak, hazánkban és más közeli országokban egyre kedvezőbb feltételek alakultak ki. Így aztán szépen lassan észak felé kezd tolódni a terjedési határuk. Ezért ezeknek a pollenjei neoallergénként nevezhetők meg, amelyek okozhatnak légúti allergiás tüneteket az arra érzékenyek számára.


Laboratóriumi vizsgálatokkal ugyanúgy kimutatható?

Mivel a saját, eredeti országukban, éghajlatukon szintén kiváltanak allergiát, nem kell újra kitalálni ezeket a teszteket. Láthatóan még nincsenek sokan azok, akik neoallergén által okozott tünetekkel érkeznek az allergológusokhoz, ezért a diagnózis alátámasztására készült laboratóriumi vizsgálatok igénye alacsony – mondja Nékám professzor. A SYNLAB nemzetközi hálózatában könnyen megtalálhatók azok a pontok, ahol elvégeznek ilyen teszteket, ha a magyar immunológiai laboratóriumban még nem rutinszintű a vizsgálat. Így sikerülhet a beazonosított anyagot eltávolítani a páciens étkezéséből, ezzel pedig el tudja kerülni őket, és makkegészséges lehet!


TUDTA?

A SYNLAB nemzetközi vizsgálatai között több mint 500-féle egyedileg kérhető allergén is megtalálható! Például: a csillagfürt, guargumi, édesburgonya.Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz