Hagyomány és innováció

Hagyomány és innováció

A dolgozói cafeteria keretein belül kiemelt fontosságú az egészségügyi juttatás.
Elsősorban a nagyvállalati, multinacionális szemléletű cégekre jellemző, hogy a munkaerő megtartását prioritásként kezelik, és ehhez minden lehetőséget felhasználnak. Úgy a cafeteria-rendszer által biztosított elemeket, mint az egyéb kiegészítő lehetőségeket, amelyeket a cég belső kultúrája és anyagi lehetőségei biztosítani engednek. A Tungsram láthatóan nagy figyelmet fordít dolgozói elégedettségének növelésére. Jörg Bauer, a Tungsram vezérigazgatója és tulajdonosa nyilatkozott lapunknak.


A Tungsram csoport, amely az ön vezetésével megalakult, több mint négyezer munkavállalót foglalkoztat. Milyen érzésekkel vette át a cég vezetését?

A vállalatot tulajdonosként vettem át, amely sokkal tágabb mozgásteret biztosít számomra. Karrierem ezen szakaszán úgy éreztem, eljött az idő, hogy kipróbáljam magam tulajdonképpen vállalkozóként egy olyan cég élén, amelynek irányait, jövőjét és működését én magam határozom meg. Multinacionális vállalatoknál szerzett bőséges tapasztalataim miatt, valamint azért, mert nem éreztem magamban elég türelmet egy teljesen friss startupba belevágni, így jó ötletnek tűnt élni a lehetőséggel, amikor a GE eladásra kínálta fényforrásüzletágának nagyobb részét.


Magyarországon biztosan sokaknak megdobbant a szíve, amikor újra a régi név használatával találkoztak. Ez a szubjektív elem biztosan fontos a későbbi kommunikáció során. Mitől lesz több a régi-új Tungsram?

A Tungsram márka természetesen Magyarországon a legerősebb, de jól ismert a környező országokban és a Közel-Keleten is. Utóbbi régióban például, ha valaki izzót akar vásárolni egy szaküzletben, nem azt mondja, hogy villanykörtét kér, hanem hogy egy „tungsramot”. Vagyis a márkanév eggyé vált a termékkel. Valóban fontosnak tartjuk a hagyományainkat, ezért választottuk jelmondatunknak azt, hogy „Örökségünk az innováció”. Ezzel azt szeretnénk kifejezni, hogy folytatjuk az innováció és a kreativitás 120 éves hagyományát a Tungsramon belül és Magyarországon. A második világháború előtti nagy korszakában fantasztikus kutatólabor működött a vállalaton belül, amelyet Aschner Lipót, a legendás cégvezető alapított. Itt fedezte fel a kriptonégőt Bródy Imre, itt mérte meg radarral a Föld–Hold távolságot Bay Zoltán, itt zajlottak a fénymásolás és a televízó első kísérletei. Ezeket a technológiákat ma divatos szóval úgy neveznénk, hogy diszruptív technológiák, amelyek felforgatják az üzleti életet, sőt az egész társadalmat. Ami a mi korunkban az okostelefon vagy a mesterséges intelligencia megjelenése, akkoriban ezek egy részét a Tungsram szolgáltatta, ráadásul úgy, hogy gazdaságilag is sikeres lett és exponenciális növekedésre volt képes. Ezt a szemléletet és természetesen a vele járó sikert szeretnénk megismételni, olyan iparágakban hasznosítani a világítástechnikában szerzett tudásunkat, tapasztalatunkat, amelyek révén néhány területen globális vezetők lehetünk. Mindeközben pedig a világítástechnikai tevékenységünket is erősítjük, modernizálunk például a LED-es autólámpák vagy az okos épületek, okos városok ágazatban.


Az átalakulás során a dolgozók kaptak új motivációt akár juttatások formájában?

Meglehetősen sokrétű a Tungsram juttatási rendszere. Az arra jogosult munkavállalók cafeteriát kapnak, amelyet sokféleképpen tudnak felhasználni, akár ajándékozásra, szabadidőre, pihenésre is. Együttműködések révén a Tungsram munkavállalói többféle kedvezményre jogosultak bizonyos szolgáltatóknál, és további megoldásokon is dolgozunk. Mindez fontos nekünk mint munkáltatónak, hiszen a munkaerőhiányos időkben meg kell ragadnunk minden lehetőséget arra, hogy a legjobb munkatársakat meg tudjuk szerezni és meg is tudjuk tartani.


Sok cikket olvastam arról, hogy ön hisz az utánpótlás kiemelt szerepében. A munkaerő keresésénél fontos szempont, hogy egészségügyi elemeket is tartalmazzon az ajánlott fizetési csomag?

Általában véve fontosnak tartom az egészségmegőrzést a vállalaton belül, én magam is dolgoztam pénzügyi vezetőként egészségügyi területen a GE Healthcare keretein belül. Talán az is emlékezetes, hogy a GE Hungary irodaházánál magam is részt vettem egy fitneszterem megnyitóján. Az első pillanattól kezdve a Tungsramnál elkötelezett voltam az iránt, hogy az előd, a GE egészségügyi programját folytassam, sőt, új életet leheljek belé. A programot FiTTungsramnak hívjuk, és rendszeres egészségügyi szűréseket, edzéseket, sportprogramokat, előadásokat tartalmaz. Munkavállalóink közül több mint ezren veszik igénybe ezeket a lehetőségeket.


Hazánkban még alig ismert a corporate wellness fogalma, ami egy összetett szolgáltatáscsomag. Lát esélyt arra, hogy Magyarországon is meghonosodjon ez a juttatás a dolgozók számára?

A valóban sok elemből álló corporate wellness egyes motívumait más munkavállalókhoz hasonlóan már mi is alkalmazzuk, hiszen a kötetlen munkaidejű vagy szellemi munkát végző alkalmazottaknak van lehetőségük rugalmas munkavégzésre, távmunkára, a már említett FiTTungsram program keretein belül pedig gondoskodunk egészségügyi vizsgálatokról, sportlehetőségekről. Sőt, a Tungsram SC keretein belül kifejezetten kedvező sport- és szabadidős lehetőségeket kínálunk. A vállalaton belül van olyan iroda, ahol gyermekkel együtt dolgozhat a munkavállaló. Tehát a corporate wellness keretében sok mindent megteszünk, de még nem állt össze egy egységes szolgáltatáscsomaggá.


Reális igénynek tartja, hogy a privátlaboratóriumi szolgáltatások szerepe kiemelkedőbb legyen, hogy ez is az emberek igényeinek növekedését szolgálja?

Úgy gondolom, hogy nőhet az igény a professzionális diagnosztikára. Mivel a Tungsram is új utakat keres, amelyekben a világítástechnikai tapasztalata során szerzett tudást, ismereteket más iparágakban is kamatoztatja (gondoljunk csak bele, hány műanyag, fém- és üvegelemet tartalmazhat egy egyszerűnek tűnő izzólámpa), magunk is keressük annak lehetőségét, hogyan tudnánk ilyen high-tech eszközök előállításában, kifejlesztésében közreműködni. Személyesen úgy látom, hogy a diagnosztika, legyen az laboratóriumi vagy egyéb vizsgálatok sora, számos lehetőséget rejt a személyre szabott gyógyászat alapjaként. Nem feltétlenül az a lényeg, hogy konkrét betegséget keresünk, hanem hogy kidolgozzunk egy olyan egyéni kockázati profilt, amely konkrét jelzést ad a további szükséges diagnosztikához és vizsgálatokhoz. Ez pedig a biomarkerek, családi örökségi, labor- és más tesztek intelligens elemzéséből állna össze, amely különösen értékessé válna, ha a kötelező munkahelyi egészségügyi szűrés részeként évente elvégeznék hozzá a vizsgálatokat. Így az elváltozásokra hamar rá lehetne találni, és a megfelelő lépésekkel, például életmódváltással, a táplálkozás reformjával megelőzhető lenne a betegség, vagy legalábbis nagymértékben csökkenthetők lennének a tünetei. Ez kiegészíthetné az állami egészségügyi ellátást, valamint közös erőfeszítés lenne mind a munkáltató, mind a munkavállaló részéről az aktívabb és önállóbb életért.


Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz