A nyugodt várandósság kulcsa: a szűrések

A nyugodt várandósság kulcsa: a szűrések

Viszonylag kevés hírhez jutunk olyan szűrővizsgálatokról, amelyek leginkább a gyermekvállalás kapcsán kapnak kiemelt szerepet. Aki érintett a témában, kimerítő információhalmazhoz férhet hozzá az interneten keresztül, de nem árt, ha értjük és értelmezzük is a kapott tartalmakat.


A WHO adatai alapján 33 újszülöttből egy valamilyen veleszületett fejlődési rendellenességben érintett. A hazai adatok alapján évente mintegy ötezer születés során észlelnek problémát az újszülött egészségi állapotában, azonban sok esetben ez nem is születéskor, hanem az azt követő fejlődési szakaszokban derül ki. Így lehetséges az, hogy egy felfedezett halláskárosodás vagy tanulási nehézség okozta beilleszkedési probléma kivizsgálásakor szembesülnek a szakemberek azzal, hogy egy méhen belüli életben bekövetkezett fertőzés lehetett a kiváltó forrás.


A szűrés lehet a kulcs

Az egészségügyi háló ma Magyarországon – a sajtóhírekkel ellentétben – közel sem olyan lyukas, mint hisszük. Mégis felmerülhet a kérdés: ha olyan jól működnek az államilag bevezetett orvosi protokollok a terhesgondozás során, miért születik hazánkban is terhesség alatti fertőzés miatt károsodott gyermek? A válasz egyik része a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésében rejlik. Ugyan az állami finanszírozás keretében kötelező módon elvégeztetik a várandósok szifilisz- és a Hepatitis B- (HBsAg) vizsgálatát, azonban sok más olyan kórokozó károsíthatja a magzatot, amelyek jelenlétére – mint a fertőzés okára – sohasem derül fény. Ennek egyszerű a magyarázata: nem végeztek megfelelő időben erre irányuló szerológiai vizsgálatokat – mondja dr. Latkóczy Krisztina, a SYNLAB mikrobiológiai diagnosztikai igazgatója. Pedig egy komplett mikrobiológiai vizsgálattal több, a magzatot közvetlenül károsító kórokozó szűrésére, ezzel esetleg a fertőzés megelőzésére kerülhet sor. Az említett panel a TORCH, amelynek betűi a kórokozók nevének kezdőbetűiből adódnak.


Veszély, vagy esély

Ezek a kórokozók egészséges emberben akár tünetmentes fertőződést okozhatnak, míg egy édesanya méhében fejlődő magzatnál súlyos, néha visszafordíthatatlan károsodással járó állapotot idézhetnek elő. Az optimális családtervezés során el kellene végezni több szerológiai vizsgálatot egy kismamánál, azonban erre többnyire nem kerül sor. Tudnunk érdemes, hogy hazánkban minden századik újszülött Cytomegalovírusfertőzéssel születik. Sajnos sok esetben már csak akkor derül ki a terhesség alatt történt fertőződés, ha megszületik a beteg gyermek. Ilyenkor mind az anya, mind pedig az újszülött vérét elküldik elemzésre a pontos ok megtalálása érdekében. A terhesség alatt bekövetkezett fertőzések eredménye lehet vetélés, méhen belüli elhalás, koraszülés, fejlődési rendellenességek vagy akár tünetmentes hordozás is. Ezek a súlyos és kevésbé súlyos kongenitális/perinatális megbetegedések megelőzhetők, illetve csökkenthetők lennének a nők terhesség előtti, vagy terhesség alatti szélesebb körű vizsgálatával, valamint az újszülöttek szűrésével, a gyermek fejlődésének nyomon követésével. Esély lehet ezek elkerülésére a megfelelően célzott vizsgálatokat tartalmazó szűrés.


TORCH:

Toxoplasma gondii, Rubeola vírus, Cytomegalovírus, Herpes simplex vírus és "others" – ott vannak az egyebek is, például a Parvovíris B19 és a Varicella zoster vírus, a bárányhímlő vírusa


Mit tehet a szakorvos

Mindenekelőtt fontos, hogy a kismamákat kellőképpen tájékoztassák az állapotukat érintő fertőzések lehetőségéről és arról, hogy mit tehetnek ezek elkerülésére.Nem mellékesen, ha az orvosok nem a terhesség bekövetkezésekor találkoznak először a pácienssel, érdemes felhívni a figyelmüket a gyermekvállalás előtti laboratóriumi vizsgálatok fontosságára. Ha a laboratóriumban meghatároztuk már az ún. szerológiai státuszt mondjuk a TORCH panel vizsgálataival, akkor kiderül, hogy a leendő anyuka fogékony-e még az adott betegségre, vagy a szervezete találkozott már az adott fertőzéssel. Néhány kórokozó esetében védőoltással megelőzhető a probléma. A védőoltás hatékonysága érdekében az első szűrést már hónapokkal a tervezett terhesség előtt célszerű elvégezni, hogy a megfelelő oltási sor még időben beadható legyen. Azoknál a mikrobáknál, amelyek ellen nincs megfelelő oltóanyag, bizonyos időközönként folyamatos nyomon követés javasolt a leendő terhesség alatt.


A védőnők felelőssége is óriási

Magyarországon, sok nyugati országgal ellentétben, jól kiépített és működő védőnői hálózat segíti a kismamákat abban, hogy az orvosi felelősség körében kevésbé hangsúlyos területeken támaszt nyújtsanak. Ez olyan információk átadását is jelenti, mint a higiéniai körülmények fontossága. Mivel egyes kórokozók terjedését alapvető tisztasági szabályok betartásával elkerülhetjük, ezért jobb, ha tisztában vagyunk ezekkel is. Laboratóriumunkban maximálisan törekszünk arra, hogy kellő alapossággal értékeljük a várandós kismamák TORCH vizsgálati eredményeit is – fogalmaz dr. Latkóczy Krisztina. Előfordult már több esetben, hogy egy lelet félreértelmezése vagy nem megfelelő utánkövetése komoly választás elé állított leendő szülőket. Sok a tév- és félinformáció ezen a területen, és mi azon dolgozunk a munkatársaimmal együtt, hogy szakmailag korrekt válaszokat adhassunk. Ehhez elengedhetetlen a kórelőzmény ismerete, a klinikussal való jó együttműködés. Egyetlen mérési eredmény önmagában nem elegendő egy magzat sorsának eldöntéséhez. Emiatt nagyon fontos a terhesség előtti vérminta vizsgálat is.


Mit jelent a leleten szereplő információ?

Szeronegatív: IgG és IgM negatív. Fogékonyság a megbetegedésre. (Még nem fertőződött az adott kórokozóval.)
IgG pozitív: Immunizáltság – átvészelt fertőzés vagy oltás utáni védettség.
IgM pozitív: Friss fertőzés lehetséges. További vizsgálatok szükségesek ennek igazolásához.

 

Fontos! A fenti információk tájékoztató jellegűek, a lelet értelmezése orvosi feladat, amelyet a páciens állapotának és esetleges tüneteinek függvényében kell értelmezni! Kórokozónként más lehet az eredmény jelentése, amelyet az anamnézis alapján kell szakmailag értelmezni!Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz