Tájékoztatás a COVID PCR mintabeküldési regisztráció bevezetéséről

Tájékoztatjuk tisztelt Partnereinket, hogy 2020. szeptember 15-től regisztrációt vezetünk be a beküldeni/beszállítani kívánt hatósági ás privát COVID PCR-vizsgálatok vonatkozásában, mely alapján laboratóriumunk csak az előzetesen regisztrált COVID PCR-vizsgálatok végzését vállalja!

A kötelező regisztráció bevezetése hátterében elsődlegesen az áll, hogy az elmúlt hetekben COVID laboratóriumunk extrém terhelés alá került, mind a hatósági, mind a privát minták száma igen jelentősen megemelkedett! A maximálisan befogadható kapacitás közel duplája érkezik be naponta, melynek feldolgozása szinte megoldhatatlan feladat és csak több napos csúszással lehetséges.

Figyelembe véve ezt és a COVID légúti minták korlátozott tárolhatóságát, mindenképpen szabályoznunk szükséges a befogadást, ezért az alábbi optimalizációs lépések kerültek bevezetésre:

  • Megállapításra kerültek a Partnereink által beküldhető COVID PCR mintaszámok (külön a hatósági és külön a privát kérések vonatkozásában), melyről tájékoztattuk érintett beküldőinket. (Hatósági COVID PCR vizsgálat igénylésére a beutalási rend alapján, területileg a SYNLAB-hoz tartozó beküldők jogosultak, míg privát PCR-t azok az ügyfeleink rendelhetnek, akiknek erre vonatkozó szerződése van cégünkkel.)
  • A kontingenssel összhangban, feldolgozó kapacitásunknak megfelelő mennyiségben biztosítjuk beküldőink számára a mintavevő eszközöket a jövőben.
  • 2020. szeptember 15-től elindítottunk honlapunkon egy COVID PCR regisztrációs rendszert, külön a hatósági és külön a privát mintabeküldésekre vonatkozóan, melynek célja a beérkező mintaszám kontrollálása azzal, hogy a vállalható teljes napi kapacitás felett nem fogadunk be COVID PCR vizsgálatra mintákat. Beküldőink számára a regisztráció csak napi néhány perces munkát jelent, viszont számunkra a vizsgálatok tervezését jelentősen megkönnyíti. Hatósági beküldőink számára lehetővé tesszük, hogy kritikus esetben, ha az ajánlott PCR vizsgálati kontingenst meghaladóan szeretnének hozzánk mintát küldeni, akkor telefonon egyeztetést kezdeményezhessenek azok befogadhatóságáról.
  • A beérkező hatósági mintákat prioritási sorrendben dolgozzuk fel: elsőbbséget élveznek a kórházi beküldőktől érkező minták, ezután tudjuk megkezdeni a kormányhivatalok által igényelt és az OMSZ által beszállított minták vizsgálatát. Utóbbiak esetében ezért az elkészülési idő hosszabb lehet a korábban vállaltnál.

A SYNLAB mindent megtesz annak érdekében, hogy a jelenlegi helyzetben, a COVID második hulláma alatt is a maximumot nyújtsa beküldői számára, ezért további jelentős kapacitásfejlesztést indítottunk el, mely remélhetőleg már a jövő héttől biztosítani fogja az egyre növekvő beküldői igények maradéktalan kiszolgálását a megszokott minőségben és gyorsasággal.

Együttműködését előre is köszönjük!


Vissza a hírekhez