Hüvelyváladék tenyésztéséhez tárgylemezen kenet küldése is szükséges

Hüvelyváladék tenyésztéséhez tárgylemezen kenet küldése is szükséges

2019.06.14


A SYNLAB Hungary Kft. mikrobiológiai laboratóriumai a szakmai irányelvek figyelembevételével törekednek a diagnosztikai eljárásrendjük korszerűsítésére és egységesítésére, amihez kérjük a Kollégák segítségét az alábbiakban leírt mintavételezési szabályok figyelembe vételével.


A hüvelyváladék hagyományos tenyésztése során gyakorta a normál hüvelyflóra tagjai tenyésznek ki, melyeknek valós kórokozó szerepüket Gram-kenet (tisztasági kenet) nélkül nem lehetséges megítélni. A direkt kenet nélkül végzett tenyésztési eredmény önmagában így tartalmazhatná a hüvelyben normálisan előforduló baktériumok érzékenységi eredményét is, ami fölösleges antibiotikum terápiát generálhatna. Ezt az eljárást mostantól megszüntetjük.

Ezért kérjük a Tisztelt Kollégákat, hogy az eredményesebb és hatékonyabb diagnosztika (és terápia) érdekében a hüvelyváladék minták tenyésztéses vizsgálata alkalmával küldjenek a laboratóriumba a pálcával transzportközegbe levett tenyésztési minta mellé:

2 db tárgylemezen hüvelykenetet is!


Mintavétel módja:

A mikroszkópos vizsgálat céljára a hüvelyboltozatról nyert váladékot gumikesztyű ujjával két tárgylemezre kell kenni. Szobahőn szárítás után a tárgylemez szélét az azonosító jellel ellátva a lehető legrövidebb időn belül a tenyésztésre vett pálcás mintával együtt a laboratóriumba kell juttatni.

Amennyiben a hüvelyváladék minták tenyésztéses vizsgálati kéréséhez nem érkezik direkt kenet, a kitenyésző bélbaktériumok kórokozó szerepe nem ítélhető meg. A normál flóra tagjaiként is előforduló baktériumokat a leleten nem tudjuk majd megjeleníteni a kenet értékelése nélkül.

Kérjük szíves együttműködését a fentiekben!


További információk:

Genitális mintavételi eszközök helyes használata

Mikrobiológiai mintavételi tájékoztató

STI-kórokozók táblázatos összefoglalása


Vissza a hírekhez