Az egészség ára, avagy, ha már teszt, legyen megbízható!

Az egészség ára, avagy, ha már teszt, legyen megbízható!

2020.06.13

Egy százfős vállalkozás esetén kevesebb mint egymillió forintba kerülne az összes alkalmazott egyszeri, megbízható koronavírustesztje. A vállalkozások többsége mégsem hajlandó költeni a munkatársak biztonságára még annak ellenére sem, hogy egyetlen megbetegedés akár két hét bevételkiesést is eredményezhet. Akik mégis teszteket vásárolnak, gyakran csak az árra koncentrálnak és így a némileg olcsóbb, de igen nagyfokú pontatlansággal működő gyorstesztek mellett döntenek. Pedig ezek darabja alig egy-két ezer forinttal kerül csak kevesebbe a közel 100%-ban megbízható laboratóriumi vizsgálatoknál. Cégünk „visszatérési protokollt” dolgozott ki a vállalkozások számára, amely segítségével gyorsan és biztonságosan felmérhető, hogy az egyes munkavállalói csoportok számára milyen típusú vizsgálatokat érdemes végezni és mennyit kell költeni egy vállakozásnak a tesztelésre.

Az utóbbi néhány hétben több pozitív gyorsteszt eredményét kellett ellenőriznie kollégáinknak, amelyek legnagyobb részéről kiderült, hogy álpozitív. Az ebből adódó további fölösleges anyagi és egyéni lelki terhek megelőzése érdekében vállalatunk nemzetközi szinten dolgozott ki speciális protokollt a vállalkozások számára, ami segítheti a munkavállalók biztonságos munkahelyre visszatérését és az olyan tragédiák megelőzését, amely a napokban Oroszlányban is történt.

A szakértői konszenzuson alapuló visszatérési protokoll több, egymásra épülő elemből áll. Ennek első lépése egy kérdőív, amelynek kitöltését minden alkalmazott számára érdemes kötelezővé tenni. A kérdőív eredményét felhasználva, továbbá figyelembe véve az adott munkavállaló vagy munkavállalói csoport vállalaton belül betöltött szerepét, lehet továbblépni a tesztelési eljárásokhoz, amelyben megfelelő logikai láncba kapcsolva, egymásra épülve következnek a laboratóriumi vizsgálatok. A protokoll részét képezi az edukáció és a minőségellenőrzés is, továbbá kiegészíthetők olyan elemekkel, amelyekkel tovább fokozható a munkavállalói biztonság. Mindezek mellett a felelős munkahelyi vezetőknek természetesen a tesztek megbízhatóságára is gondolniuk kell.

A tesztválasztás szempontjai
  • NE válasszunk olyan tesztet, amelynél nem áll rendelkezésre írásos dokumentáció annak érzékenységéről és pontosságáról, és nem igazolta azt a vizsgálatban jártas laboratórium!
  • Vegyük figyelembe, hogy az automatizált laboratóriumi tesztek az esetek legnagyobb részében nagyságrendekkel megbízhatóbb eredményt adnak, mint a gyorstesztek!
  • Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy az ujjbegyből vett vérminta lényegesen pontatlanabb eredményhez vezethet, mint a karvénából történő mintavétel.
  • Fontoljuk meg, mi a fontosabb a megbízhatóság vagy a gyorsaság? A gyorstesztek egyetlen előnye a gyorsaság, emiatt azonban nem érdemes feláldozni a megbízhatóságot!
Az ördög a részletekben rejlik

A nemzetközi szinten kidolgozott protokollunk szerint egy vállalkozás esetében a munkatársak és a termelés biztonságát a havi két tesztelés biztosítja. A tesztelési útmutató három megoldást is javasol:

  • az úgynevezett aranystandard
  • az alapszintű
  • és az ultraszenzitív

Ezen forgatókönyvek alapján a cégvezetők kiválaszthatják, hogy számukra melyik protokoll a legbiztonságosabb.

Részletek  

Vissza a hírekhez