Magzati kockázat

Magzati kockázat

Magzati kockázat


A SYNLAB magzati kockázatszűrést végez biokémiai markerek mérésével.

A vizsgálat két részből áll: a terhesség idejének megfelelő biokémai markereket meghatározzuk a terhes nő szérumából és a terhesség ultrahangos és egyéb adatainak segítségével kockázatbecslést készítünk. A kockázatbecsléshez a PRISCA nevű nemzetközileg használt és elfogadott software-t alkalmazzuk. Ennek segítségével a mért paramétereket átszámoljuk az adott terhességi időre megadott populációs átlagokra, (MoM, median of multiple) valamint az értékelésnél figyelembe vesszük az anya életkorát, dohányzását, diabéteszét, ikerterhességét és származását is.

A magzati kockázatbecslés a következőket foglalja magába:

  • Down-szindróma (21-s triszomia)
  • Edwards-szindróma (18-s triszomia)
  • velőcsőzáródási rendellenesség

A kiértékeléshez nagyon fontos a magzati ultrahangos adatok pontos ismerete, mindkét trimesteri vizsgálatban szükséges a magzat tarkóredő (NT) és fejtető-farcsont távolság (CRL) megadása.

A magzati kockázatelemzés kizárólag pontosan megadott NT érték esetén végezhető. A relációs jellel megadott paraméterekkel vagy azok hiányában becslés nem készíthető.


Vizsgálati protokollok:

A leleten megadjuk a mért értékeket és a kockázat statisztikai valószínűségét.


A vizsgálat mintaigénye: 1 cső natív vér
Ezzel a módszerrel végzett laboratóriumi tesztek és ultrahangos mérések alapján végzett kockázati szűrés megbízhatósága Down-szindrómára az 1. trimesterben 85-90%, a 2. trimesterben 75-80%.

Álpozitív eredmény lehetséges az esetek 5%-ában mindkét trimesterben.

A szűrőteszt eredménye nem azonos a diagnózissal. További vizsgálatokra lehet szükség.

Vissza az ajánlott vizsgálatainkhoz