HPV-szűrés, akár otthonában is

HPV-szűrés, akár otthonában is


HPV – a leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés


A vírussal az emberek 80 százaléka megfertőződik élete valamely szakaszában. Szerencsére többségüknél nem alakulnak ki HPV-fertőzés okozta megbetegedések, mert a fertőzés többnyire magától elmúlik.

De mit történik a többi esetben?


A nemi úton terjedő HPV szemölcsöket és rákot okozhat

A HPV az emberek 10 százalékánál jóindulatú nemi szervi szemölcsöket okoz, míg bizonyos típusai révén méhnyakrák, hüvely- és szeméremtestrák, hímvesszőrák, végbélrák és szájüregi rákos daganatok kialakulásában játszik szerepet.


Hogyan terjed a HPV?

A HPV elsősorban szoros bőr- és nyálkahártya érintkezéssel terjed, ami a nemi aktus minden formájára (hüvelyi, orális és anális szex) jellemző, de ritkán fertőzött eszközök, használati tárgyak is közvetíthetik (közös borotva, törölköző, fehérnemű, szexuális segédeszközök stb.)A HPV és a méhnyakrák

A méhnyaki HPV-fertőzés az esetek 90 százalékában 2 éven belül magától elmúlik, de még a hosszantartó (ún. perzisztáló) fertőzések nagy részéből sem alakul ki rákos burjánzás. A méhnyakrák kialakulása különböző súlyosságú rákmegelőző állapotok stádiumain keresztül évek alatt történik. Az előállapotok során nagyon sok esetben a folyamat nem súlyosbodik, hanem megáll vagy akár „visszafordul” egy enyhébb elváltozás, vagy a teljesen normális állapot felé.


HPV-vizsgálat: a méhnyakrák elsődleges szűrőtesztje

PCRMivel az utóbbi évek kutatásai alapján a kenetcitológiai vizsgálatnál megbízhatóbb a HPV-vizsgálaton alapuló szűrés, a legújabb európai szakmai protokollok már ezt ajánlják elsődlegesen választandó szűrőtesztként 30 éves kor felett.

HPV-tesztre nemcsak orvos, hanem páciens is küldhet mintát, önmintavevő használatával. Az önmintavételes vizsgálat elsődlegesen olyan hölgyek számára javasolt, akik a nőgyógyászati szűrésen valamilyen oknál fogvanem tudnak vagy nemakarnak megjelenni. A SYNLAB által ajánlott önmintavevő beszerezhető a SYNLAB magánvérvétel helyein, vagy megrendelheti webáruházunkon keresztül. A beérkezett mintából a méhnyakrák szempontjából minden magas kockázati csoportba sorolt HPV-típust kimutatunk.

Magas kockázatú HPV jelenlétét mutató eredmény esetén javasolt minél előbb felkeresni az eredménnyel nőgyógyász szakorvost, hogy az egyéb, kiegészítő vizsgálatok is megtörténhessenek.

Amennyiben a mintából magas kockázatú HPV nem mutatható ki, a vizsgálat eredményéről a legközelebb esedékes nőgyógyászati szűrésen elegendő tájékoztatnia orvosát.
Vissza az ajánlott vizsgálatainkhoz